της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, προ ημερών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, από το βήμα της ημερίδας «Power and Gas Supply Forum» αναφέρθηκε στη χρησιμότητα κι άλλων μονάδων ευελιξίας.
Όσον αφορά στη ΔΕΗ, ανάφερε ότι, βρίσκεται σε διαδικασία να καταλήξει στο πως θα μετασχηματιστεί η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V». Όπως επεσήμανε, «πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε μια λύση με το φυσικό αέριο, ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο η σχετική μελέτη και σε δύο με τρεις μήνες θα έχουμε πιο συγκεκριμένα δεδομένα. Η «Πτολεμαΐδα V» σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα και θα μετασχηματιστεί το αργότερο ως το 2028».
Ωστόσο, με δεδομένη την ανοδική πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ρύπων των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελική λύση θα είναι το αέριο και θα υλοποιηθεί το αργότερο ως τα μέσα της δεκαετίας, δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οδεύουμε σε μια περίοδο όπου ο άνθρακας θα λήξει στα μέσα αυτής της δεκαετίας, επομένως θα υπάρχει η «Πτολεμαΐδα V» με περισσότερα από 1.000 μεγαβάτ προκειμένου να καλύψει την ευελιξία». Πέρα από τη συγκεκριμένη μονάδα, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, θα χρειαστεί άλλη μία με 1,5 μονάδα στα επόμενα χρόνια. Το ποιοι θα πάρουν τελικά την επενδυτική απόφαση αποτελεί ακόμη το ζητούμενο, εντούτοις, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι «εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις, αλλά είναι νωρίς να πούμε κάτι άλλο».
Προτάσεις συνεργασίας και CRM
Πάντως, η ΔΕΗ εξασφάλισε προ ημερών άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για έναν σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 665 MW, στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και ο αρχικός στόχος είναι να ενταχθεί στο σύστημα από τις αρχές του 2025. Και παρότι δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για την υλοποίηση της επένδυσης, ωστόσο, όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, ισχυροί ενεργειακοί «παίκτες» της χώρας την έχουν ήδη προσεγγίσει με προτάσεις συνεργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, καταλύτης στην απόφαση για την κατασκευή νέων μονάδων αερίου – τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και από ιδιώτες _ θα παίξει ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ίδια ημερίδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας θα έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τον Ιούνιο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, ειδικά για τη ΔΕΗ, η έκθεσή της στις διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί από το 2024 όταν θα έχουν σβήσει όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες – άλλωστε ήδη η παραγωγή της δεν αρκεί για να καλύψει τους πελάτες της. Οπότε, η αναπλήρωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα νέο δυναμικό θερμικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο.
Μάλιστα, θέση για το θέμα πήρε προσφάτως και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής, το οποίο βλέπει με θετικό μάτι την προοπτική δημιουργίας ενός νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ της περιοχής. Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «αν πραγματοποιηθεί θα καταστήσει την περιοχή μας ενεργειακό κόμβο ενώ σημαντικό θα είναι το όφελος και από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής όσο και μετά με την λειτουργία της». Καλεί μάλιστα την επιχείρηση να προχωρήσει στην επένδυση καθώς «υπάρχουν οι υποδομές από την πρώτη μονάδα που είναι ήδη εγκατεστημένη στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής και έτσι το κόστος θα είναι μικρότερο από αυτό που θα απαιτηθεί αν αποφασίσει να κατασκευάσει την μονάδα κάπου αλλού». Βάζει μάλιστα στο παιχνίδι και τους βουλευτές της περιοχής, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους και τα Επιμελητήρια ζητώντας τους να συσπειρωθούν και να πιέσουν ΔΕΗ και κυβέρνηση για την υποποίηση του project.
Πάντως, μέχρι στιγμής, μόνο η «Μυτιληναίος», έχει ξεκινήσει την κατασκευή νέας μονάδας 826 MW στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, η οποία εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022, ενώ πέρα από τη ΔΕΗ, σχέδια για νέες μονάδες αερίου έχουν ανακοινώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ισχύος 665 MW), η Elpedison (826 MW), η Ellvalhalcor (651 MW), ο όμιλος Καράτζη (660MW) και ο όμιλος Κοπελούζου (662 ΜW, μέσω της Damco Energy). Μάλιστα, ο τελευταίος ανακοίνωσε προ ημερών την απόκτηση του 25% από την κρατική «AD ESM» της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την βουλγαρική δημόσια επιχείρηση παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας «NEK EAD».