Νέα Σελίδα στις Σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης με την Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη

Νέα Σελίδα στις Σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης με την Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 6 Απριλίου 2021 - 14:37

Σε μια ιστορική συγκυρία πραγματοποιείται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λιβύη, σε μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη χώρα της βόρειας Αφρικής. Τον Πρωθυπουργό, συνοδεύει στο ταξίδι του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε, χθες, από το Βελιγράδι όπου βρέθηκε πως  "η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει. 

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουμε σε κανονικές συνθήκες σχέσεων είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι. "Σε μια κανονική Λιβύη το τουρκολιβυκό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ», είπε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια της Λιβύης να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία σταθερότητας, με τη διεξαγωγή εκλογών, όπως τόνισε  η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για να προσθέσει πως ο Πρωθυπουργός θα θέσει στους συνομιλητές του επίσης, το ζήτημα του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου όπως φυσικά και το ζήτημα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα, όπως έχουν ζητήσει και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τρίπολη.  

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως με την επαναλειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και με την επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στην Βεγγάζη, θα αναζωογονηθεί η διμερής συνεργασία σε όλους τους τομείς, με προτεραιότητα την ενέργεια και τις κατασκευές, ενώ θα διανοιγούν ευκαιρίες για την τόνωση των ευρύτερων οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αλλά και θα επιτρέψουν στην Αθήνα να εκμεταλλευτεί την ιδιότητά της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διευκολύνει την επέκταση της εμπορικής συνεργσσίας Βρυξελλών- Τρίπολης.

Θυμίζουμε ότι το επίσημο πρόγραμμα προβλέπει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομολόγο του της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νωρίς το απόγευμα, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντάται με την Λίβυα ομόλογο του Νάζλα αλ Μανγκούς. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και μετά οι ηγέτες των δύο χωρών θα προχωρήσουν σε δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Λιβύη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψή του στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη που επαναλειτούργησε ειδικά για αυτό το λόγο.