Προειδοποίηση Κρεμλίνου προς Ουκρανία για Είσοδο στο ΝΑΤΟ: "Θα Επιδεινώσει τη Σύγκρουση στα Ανατολικά της Χώρας"

Προειδοποίηση Κρεμλίνου προς Ουκρανία για Είσοδο στο ΝΑΤΟ: Θα Επιδεινώσει τη Σύγκρουση στα Ανατολικά της Χώρας
energia.gr
Τρι, 6 Απριλίου 2021 - 19:15

Το Κρεμλίνο, λίγα λεπτά αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ είναι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), ζητώντας ουσιαστικά την ταχεία ένταξη της χώρας του στην βορειοατλαντική Συμμαχία, ανακοίνωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επιδεινώσει τη σύγκρουση μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Μόλις το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, ακροδεξιοί άναψαν φωτιές μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην Οδησσό, κάτω από την πλήρη αδιαφορία των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.  Η ενέργεια αυτή ξύπνησε μνήμες από τη «μαύρη μέρα» της 2ης Μαΐου του 2014, όταν νεοναζί είχαν κάψει ζωντανούς στο συνδικάτο της πόλης 48 ανθρώπους — έγκλημα για το οποίο ουδείς λογοδότησε. Η Μόσχα τόνισε πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το Κίεβο παραβίασε την συνθήκη της Βιέννης, η οποία διασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών, όπου κι αν αυτές βρίσκονται. 

Είχε προηγηθεί πριν από περίπου δέκα μέρες αφισοκόλληση στις οικίες των Ρώσων διπλωμάτων στο Κίεβο. Επίσης, ένα παιδί ηλικίας τεσσάρων ετών και μια γυναίκα, που βρίσκονταν σε αυλή χωριού στην Ανατολική Ουκρανία, έπεσαν νεκροί από βομβαρδισμό ουκρανικού drone, σύμφωνα με τους ρωσόφωνους αντάρτες, οι οποίοι υποστήριξαν πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εναντίον κατοικημένων περιοχών και άρματα μάχης.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί αντιπρόσωποι συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή, δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες.

Αναφερόμενος στην δήλωση του Ουκρανού προέδρου περί εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αμφιβάλλουμε βαθύτατα για το ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία κατά κάποιο τρόπο να επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα. Κατά την άποψή μας, θα επιδεινώσει την κατάσταση, επειδή μιλώντας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αγνοείται η γνώμη του κόσμου»,  και προσέθεσε: «Αν ρωτήσετε την γνώμη μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες, θα καταλάβετε ότι μια τέτοια ένταξη στο ΝΑΤΟ γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι βαθύτατα απαράδεκτη».

ΗΠΑ και Βρετανία καθώς και χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τις αναφορές για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας “ αξιόπιστες” και έχουν ζητήσει από τη Μόσχα να εξηγήσει τις “ προκλήσεις”, ενώ είναι έτοιμες να εμπλακούν στην κατάσταση, ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σήμερα εξάλλου το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, Ρώσοι και Αμερικανοί αντιπρόσωποι συζήτησαν την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία.