ΑΔΜΗΕ: Το 2024 θα Έχει Πιο σύγχρονο Εξοπλισμό – Τον Ιούλιο στην «Πρίζα» η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος

ΑΔΜΗΕ: Το 2024 θα Έχει Πιο σύγχρονο Εξοπλισμό – Τον Ιούλιο στην «Πρίζα» η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 9 Απριλίου 2021 - 08:17

Μέσα στα επόμενα χρόνια ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να ανανεώσει τον εξοπλισμό του και να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη του διαχειριστή μέχρι τέλος Απριλίου θα γίνει η δοκιμαστική ηλέκτριση και του δεύτερου καλωδίου και αρχές Ιουλίου θα είναι σε θέση 

να ανακοινώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στελέχη του διαχειριστή, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020 ανέφεραν σημαντικές πληροφορίες για την επόμενη ημέρα του διαχειριστή, αλλά και τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται. Σε ό,τι αφορά το «τσουνάμι» αιτήσεων τους τελευταίους μήνες και τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τα ομαδοποιημένα αιτήματα από μικρά έργα, στελέχη του διαχειριστή τόνιζαν πως «αυτή η κατάσταση οδήγησε στο φαινόμενο τους τελευταίους μήνες να έχουν γίνει αιτήσεις για 3GW που δεν αφορούν μόνο 10-20 σταθμούς, αλλά πάνω 3.000 διαφορετικούς σταθμούς παραγωγής». Σημείωναν δε πως είναι σε γνώση του ΥΠΕΝ η κατάσταση και ετοιμάζονται παρεμβάσεις για να αρθούν οι στρεβλώσεις.  Ο ΑΔΜΗΕ-  ξεκαθάριζαν τα ίδια στελέχη - «δεν είναι στην διακριτική του ευχέρεια να επιλέγει σε ποιον θα δίνει προσφορά σύνδεσης και σε ποιον όχι, υπάρχει μια σειρά προτεραιότητας το θέμα είναι πώς θα ανταποκριθούν οι φορείς από τη μια στην εύλογη ανάγκη των επενδυτών να συνδεθούν στο σύστημα μεταφοράς και από την άλλη στην αντικειμενική πραγματικότητα». Να σημειωθεί πως ετοιμάζεται από τον διαχειριστή ένα σύστημα ενημέρωσης των επενδυτών για να παρακολουθούν τα αιτήματά τους σε τι στάδιο βρίσκονται.

Αναφορικά με τους στόχους του διαχειριστή για την επόμενη μέρα, επεσήμαναν ότι «το ενδιαφέρον για την πενταετία μπροστά μας στρέφεται και στο κεφάλαιο της αποθήκευσης, αλλά και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπου είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση του ρυθμιστικού πλαισίου».  Το πλάνο όμως περιλαμβάνει  και έργα που αφορούν την καλύτερη διαχείριση των τάσεων, θέματα αντιστάθμισης και βέβαια το πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού που επεκτάθηκε και περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα το «σίριαλ» με τον Δυτικό Διάδρομο τα ίδια στελέχη γνωστοποίησαν πως το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να διερευνηθούν και εναλλακτικές οδεύσεις σε ένα τμήμα της γραμμής που περνά κοντά από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, στα Καλάβρυτα. «Προφανώς έχει σημασία η ολοκλήρωση του έργου δεδομένου ότι, όσο η Πελοπόννησος κρέμεται από τα 150KW και δεν έχει ισχυρή σύνδεση στα 400KW συμβάντα όπως αυτό στον Ασπρόπυργο(ΚΥΤ Κουμουνδούρου) που επηρέασε και καταναλωτές στην Πελοπόννησο, πράγμα που  δεν θα συνέβαινε εάν είχε ολοκληρωθεί το έργο αποδεικνύει πως τα έργα αναβάθμισης του συστήματος πρέπει να προχωρήσουν», τόνιζαν στελέχη του διαχειριστή. Υπογράμμισαν ακόμα πως «λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότητα του εξοπλισμού και τα έντονα καιρικά φαινόμενα προχωράμε στην ανανέωση του εξοπλισμού, ώστε  το 2024 ο ΑΔΜΗΕ να μπορεί να έχει πιο σύγχρονο εξοπλισμό».