Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, θα ανοίξει η πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά. Μάλιστα η προδημοσίευση, όπως είπε, αναμένεται εντός του καλοκαιριού. Ο προϋπολογισμού του επόμενου προγράμματος αναμένεται ότι θα είναι στα 350 εκατ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση). Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), θα υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά στα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα.  Το επιτελείο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις

 

ως προς τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή των δικαιούχων, όπως: 

-      Ο αριθμός των προσώπων που διαμένουν στην κατοικία

-      Η παλαιότητα του ωφελούμενου κτιρίου

-      Η κατανάλωση ενέργειας του προηγούμενου έτους, βάσει των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου, της κατανάλωσης πετρελαίου κλπ.

-      Η  οικονομική αποδοτικότητα των παρεμβάσεων που προτείνονται για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι, αναμένεται να υιοθετηθεί πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) βάση της οποίας θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου  για την υπαγωγή στο νέο «Εξοικονομώ», η οποία άλλωστε θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία του κάθε κτιρίου, οπότε θα μειώνεται η γραφειοκρατία. Μάλιστα, τα έξοδα για την έκδοσή της θα επιδοτούνται από το ίδιο το πρόγραμμα.

Ακόμη, μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος θα αφορά αποκλειστικά κτίρια όπου διαμένουν ΑΜΕΑ, αλλά και ευάλωτα νοικοκυριά (με εισόδημα έως 5.000 ευρώ και δικαιούχοι ΚΟΤ). Για τις  συγκεκριμένες ομάδες η ενίσχυση θα είναι μεγαλύτερη.  Στόχος του ΥΠΕΝ είναι εντός του έτους να έχουν ανακαινιστεί 40.000 κατοικίες.

Άλλωστε, ο υψηλότερος στόχος μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) και η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας – σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποιημένη ηλεκτροπαραγωγή και την αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας -  ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το έτος 2050.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) οι βασικοί στόχοι στον τομέα της εξοικονόμησης είναι να επιτευχθεί βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 38%:

•η τελική κατανάλωση ενέργειας να μην ξεπεράσει τα 16,5Mtoe  το έτος 2030

•η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας να μην ξεπεράσει τα 22,5Mtoe το έτος 2030

•να επιτευχθούν τουλάχιστον 7 Μtoe σωρευτικής εξοικονόμησης ενέργειας κατά την περίοδο 2021- 2030.

•να γίνει σε ετήσια βάση ενεργειακή ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού της θερμικής ζώνης των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης έως το έτος 2030.

Για την επίτευξη αυτών σχεδιάζονται τα προγράμματα εξοικονόμησης τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και του αποθέματος των δημόσιων κτιρίων, μέσω της συμμετοχής των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO). Επίσης, σχεδιάζεται η παροχή στοχευμένων κινήτρων για παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο ιδιωτικό απόθεμα κτιρίων μέσω της υιοθέτησης μιας φιλόδοξης στρατηγικής για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος συνολικά, ώστε να έχει επιτευχθεί έως το έτος 2030, ενεργειακή ανακαίνιση σε ποσοστό 12-15% του κτιριακού αποθέματος. Αντίστοιχα σχεδιάζονται μέτρα για τους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, του τουρισμού εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ενεργειακές καταναλώσεις και χρήσεις στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας με υψηλή σχέση οικονομικότητας ανά μονάδα ενεργειακού οφέλους.

Για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας   έχει περιληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης συνολικό κονδύλι ύψους 1,73 δισ. ευρώ: 1,081 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά, 450 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και  200 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου.