Νέα γενναία ένεση ρευστότητας «κλειδώνει» η ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση την Παρασκευή των τυπικών διαδικασιών για τη δεύτερη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων για την οποία είχε κάνει λόγο η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» σε πρόσφατο δημοσίευμά της. Αναλυτικά, με βάση σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η υπογραφή των συμβάσεων

 

για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η εισηγμένη θα αντλήσει ποσό μέχρι 325 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το πρόγραμμα καλύπτεται από χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από συμβάσεις ενεργών ή μη πελατών, με μία ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 90 ημερών. Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 5 ετών, συμπεριλαμβανόμενης μιας περιόδου 2 ετών όπου λειτουργεί ως ανακυκλούμενο (revolving period) και μίας περιόδου 3 ετών όπου θα αποπληρωθεί από το προϊόν των εισπράξεων από τις προαναφερθείσες απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ το επιτόκιο της συναλλαγής είναι 6,8% και το ποσό των προς τιτλοποίηση απαιτήσεων εκτιμάται σε 1,7 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, διαχειριστής (Servicer) στη συναλλαγή είναι η ΔΕΗ Α.Ε., ενώ η Qualco Α.Ε. θα ενεργεί ως Sub-Servicer. Διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank, με επενδυτές την Carval Investors, την Deutsche Bank AG και υπό διαχείριση κεφάλαια της PIMCO. Εκδότης στη συναλλαγή θα είναι η PPC Zeus DAC.

Οι πηγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η εισηγμένη, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, προχώρησε σε τιτλοποίηση απαιτήσεων με καθυστέρηση έως 60 ημέρες, ύψους 260 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%. Μάλιστα, η ΔΕΗ προχώρησε ήδη σε αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση τιτλοποίησης αυτών των απαιτήσεων, με επενδυτή την JP Morgan Chase Bank.

Οι κινήσεις αυτές, πάντως, εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο διασφάλισης ρευστότητας για την προώθηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που έχει μπροστά η εταιρεία. Δυνητικά, με βάση τον σχεδιασμό αλλά και πληροφορίες της «Ν» ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. Να σημειωθεί ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που έχει παρουσιαστεί στις αρχές του χρόνου σε επενδυτές περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ έως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι πριν από λίγες εβδομάδες η ΔΕΗ άντλησε 775 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολογιών με ρήτρα βιωσιμότητας που προβλέπει ότι η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% το 2022 σε σχέση με το 2019 και αν δεν το καταφέρει θα καταβάλει αυξημένους τόκους στους επενδυτές. Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν 3,875% για τα 650 εκατ. και 3,672% για τα 125 εκατ. ευρώ.

Επίσης από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, μπορεί να λάβει ακόμη και ποσά που θα φτάνουν το 1 δισ. με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ τρέχουν και οι έναντι καταβολές του Δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών που ξεπερνούν τα 590 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα

Σημειώνεται, δε, ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2020. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, αναμένεται να καταγράφουν τη θετική πορεία της επιχείρησης. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις αναλυτών, προβλέπεται τα λειτουργικά κέρδη EBITDA να βρεθούν στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ, έναντι 333,6 εκατ. ευρώ το 2019. Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο η επιχείρηση ανακοίνωσε λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 696 εκατ. ευρώ έναντι 96,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2019.

*(Από τη Ναυτεμπορική)