Σας μοιάζει παρατραβηγμένος ο τίτλος; Κι όμως! Χθες το απόγευμα στην Άγκυρα, η «μικρή» και «καταφρονεμένη» Ελλάδα έσωσε όχι μόνο τα προσχήματα, αλλά αυτή την ίδια την αξιοπιστία και την τιμή της Ενωμένης Ευρώπης, εκτός από τη δική της. Τουτέστιν, διέσωσε τις περίφημες "ευρωπαϊκές αρχές και αξίες" και το χιλιοειπωμένο, «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Διότι περί αυτού πρόκειται όταν οι περιώνυμοι και περίβλεπτοι Ευρωπαίοι ηγήτορες καταδέχτηκαν να τους μετατρέψει, ένα μεσημεράκι του Απρίλη, ο Ταγίπ Ερντογάν σε περιγέλαστο θίασο. Δεν ήταν, ασφαλώς, η πρώτη φορά που η Τουρκία καταφέρνει να γελοιοποιεί στην ουσία την τάχατες ενωμένη Ευρώπη και να της δείχνει

με τον πιο αδιάσειστο και επονείδιστο τρόπο τα –ούτως ή άλλως- πεπερασμένα όριά της - τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει χαράξει η πανταχού…απούσα Γερμανία που νοιάζεται, ανέκαθεν, μόνο για την ευζωΐα των Γερμανών και δεκαράκι δεν δίνει για τα δεινά των υπολοίπων, ιδίως όμως του ευρωπαϊκού Νότου.  

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κατέλαβε χθες εξ απήνης την ηγεσία της Άγκυρας. Η ελληνική διπλωματία κατήγαγε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στη σύγχρονη ιστορία απέναντι στην αμετροέπεια των γειτόνων. Ήταν τέτοιος ο αιφνιδιασμός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε η μόνη λογική αντίδρασή του ήταν η οργή. Όποιος παρακολούθησε με προσοχή την κοινή συνέντευξη των δύο Υπουργών, δεν θα δυσκολεύτηκε να παρατηρήσει ότι καθώς ο Νίκος Δένδιας ξετύλιγε το κουβάρι της τουρκικής παραβατικότητας, ο ομόλογός και «φίλος» του, Μεβλούτ, έβγαζε κυριολεκτικά «αφρούς» από αυτά που άκουγε.

Μπορεί η επίσκεψη να μην ήταν αποτέλεσμα της καλύτερης δυνατής διπλωματικής προετοιμασίας –τα γράφαμε άλλωστε χθες από το energia.gr (βλέπε εδώ)– και να πραγματοποιήθηκε υπό το κράτος της βιασύνης και ενδεχομένως, ορισμένων πανταχού παρουσών πιέσεων από «φίλους και εταίρους», ωστόσο, σηματοδότησε ενδεχομένως, μακράν την πιο «εποικοδομητική» προσέγγιση που θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε με έναν γείτονα όπως η Τουρκία.

Και είναι εποικοδομητική, επειδή οριοθέτησε, επακριβώς, και μάλιστα σε μια σκληρή αναμέτρηση εκτός έδρας, που διεξήχθη μέσα στο ίδιο το σεράι του Ταγίπ, τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Με τη χθεσινή εμφάνισή της η ελληνική διπλωματία διέγραψε από τα κατάστιχα της ιστορίας ολόκληρες δεκαετίες ομφαλοσκόπησης, μεμψιμοιρίας και μισόλογων και έδωσε σε όλο τον κόσμο να κατανοήσει επακριβώς, δίχως εντυπωσιασμούς, κενά ρητορικά σχήματα και ασάφειες, ποιο είναι το πρόβλημα και κυρίως, ποιος είναι το πρόβλημα σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των λαών, την ΝΑ Ευρώπη.

Ο Νίκος Δένδιας, κέρδισε τις εντυπώσεις με την άνεση με την οποία αντιμετώπισε το οργισμένο ξέσπασμα του «φίλου» του, και ίσως, σε μια ακόμη πρωτιά, η Ελλάδα κέρδισε πολλούς πόντους στο διπλωματικό παιχνίδι με την Άγκυρα.       

Η μοναδική αυτή παράσταση στα χρονικά της διπλωματικής τέχνης, δεν δόθηκε τυχαία. Δεν μπορεί να είναι κανείς τόσο αφελής για να πιστεύει πως η «θαρραλέα» εμφάνιση του Νίκου Δένδια, που προετοιμάστηκε στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν μια αιφνίδια εκτόνωση των συναισθημάτων που προκάλεσε στην ελληνική ηγεσία η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και οι ωμές απειλές σε βάρος μας. Θεωρούμε πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ζωτικής σημασίας στρατηγικές συγκλίσεις αλλά και την απτή υποστήριξη ορισμένων χωρών, σε σημείο ώστε να κρίνει ώριμες τις συνθήκες για να αντιπαρατεθεί ευθέως με το διπλωματικό κατεστημένο της Άγκυρας.

Φυσικά αυτή η εικασία μέλλει να αποδειχτεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς οι γείτονες, όπως απέδειξαν περίτρανα χθες, δεν πρόκειται να αντέξουν να το παίζουν για πολύ ακόμα «καλόγριες» στη Δύση και όλο και κάπου θα αρμενίσουν ξανά για τον…στραβό γυαλό. Και εκεί θα φανεί εάν τελικά η «θαρραλέα» ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει να κοιτά κατάματα την τουρκική.