Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από εταιρείες και κοινοπραξίες για την ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας "ΧΡΩΠΕΙ" και τη μετατροπή της σε Πολιτεία Καινοτομίας όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη διαδικασία που υπέβαλαν φάκελο σήμερα, τελευταία μέρα με βάση την προθεσμία της προκήρυξης, είναι ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Ελλάκτωρ, η Dimand και η Intrasoft με την Intrakat.

Οι φάκελοι της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα υποψήφια σχήματα αναμένεται αποσφραγιστούν μία μέρα μετά, ήτοι στις 20 Απριλίου. 

Μετά την αξιολόγηση, τα σχήματα που θα προκριθούν, θα κληθούν να υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους και στις αρχές του 2022 αναμένεται να έχει αναδειχτεί ο ανάδοχος. 

Ο επενδυτής, ο οποίος και θα εχει την εκμετάλλευση του έργου για 30 χρόνια, θα αναλάβει να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τις εγκαταστάσεις, αποδίδοντας ένα μέρος των ετήσιων εσόδων που θα έχει, στο Δημόσιο. 

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε: "Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού και πλέον είμαστε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος μας για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα".

Το ύψος της επένδυσης για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. 

Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της "ΧΡΩΠΕΙ", που αγγίζει σε εμβαδόν τα 17.900 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα. 

Η Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί εκεί θα φιλοξενεί ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Ερευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών με σκοπό να ενισχυθούν οι συνέργειες εντός του εγχώριου οικοσυστήματος Ερευνας και Καινοτομίας.

(από capital.gr)