Ρωσία-Τουρκία: Μια Συμμαχία που Έφτασε στο Τέλος της;

Ρωσία-Τουρκία: Μια Συμμαχία που Έφτασε στο Τέλος της;
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τρι, 20 Απριλίου 2021 - 08:46

H απόφαση της Ρωσίας να επιβάλλει απαγόρευση τις πτήσεις από και προς την Τουρκία για 1.5 μήνα, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Η Μόσχα έχει δείξει ότι αντιδρά και μάλιστα αποφασιστικά όταν απειλούνται τα ζωτικά της συμφέροντα. Και είναι γνωστή τοις πάσι η ευαισθησία της όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα. Σε αυτό ακριβώς το ολίσθημα υπέπεσε

 

ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατά την συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του προ μια εβδομάδος, όχι μόνο του υποσχέθηκε στρατιωτική συνεργασία, αλλά επεσήμανε με στόμφο ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Μεγαλοϊδεατισμός, θράσος, κακή εκτίμηση; Όλα αυτά μαζί; Ουδείς μπορεί να μπει στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Ρώσοι έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Μην ανακατεύεστε με την  Ουκρανία». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», η Μόσχα εξετάζει πλείστα σενάρια σε περίπτωση μη συμμορφώσεως της Άγκυρας. Πρώτα θα πλήξει τις εμπορικές σχέσεις και μετά θα επεκταθεί στις στρατιωτικές, δηλαδή την συνεργασία τους στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Ακουγιού αλλά και στον αγωγό Turkish Stream.  Εξάλλου οι Ρώσοι ήδη έχουν απαντήσει στην κίνηση της Τουρκίας να εξοπλίσει με drones το Κίεβο. Έχουν παραχωρήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό στους ρωσόφωνους του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ) ώστε να μπορούν εύκολα να τα καταρρίψουν. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με τα τουρκικά drones να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.

Όσον αφορά το θέμα των ημερών, προς το παρόν δεν διαφαίνεται εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία παρά το συναγερμό που έχει σημάνει στο ΝΑΤΟ. Πηγές που γνωρίζουν καλά την κατάσταση ανέφεραν στην εφημερίδα «Εστία» ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται να προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση. Θα αφήσουν πρώτα τους ρωσόφωνους να καταλάβουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετά οι περιοχές αυτές θα αυτοανακηρυχθούν ανεξάρτητες  και έπειτα θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα για ένωσή τους με την Ρωσία. Η Μόσχα έχει δείξει άλλωστε  ότι είναι διατεθειμένη να φθάσει στα άκρα προκειμένου να πιέσει την Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι αναμνήσεις άλλωστε από την προσάρτηση της Κριμαίας είναι ακόμη νωπές. Και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η Ρωσία δεν υπέστη και καμία σημαντική απώλεια για την ενέργειά της αυτή. Πέρα από τις γνωστές -αλλά δίχως κανένα αντίκρισμα- καταδίκες της διεθνούς κοινότητος και τις αέναες κυρώσεις της ΕΕ, που όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά εν τέλει θα καταλήξουν και στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση η διάρρηξη των σχέσεων Μόσχας-Άγκυρας είναι προς όφελος της χώρας μας. Οι Ρώσοι άλλωστε θεωρούν την συμμαχία αυτή πρόσκαιρη και συγκυριακή. Αυτά που τους χωρίζουν είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που τους ενώνουν. Και το σημαντικότερο δεν πρόκειται επ ουδενί για μια συνεργασία με τα ίδια οφέλη για τις δύο τις πλευρές. Τον έλεγχο τον ασκούν οι Ρώσοι όπως άλλωστε φαίνεται και στις συμφωνίες  για την Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου οι Τούρκοι είναι σχεδόν παρατηρητές. Και όπως συμβαίνει σε όλες τις ευκαιριακές σχέσεις, η ζυγαριά μπορεί ξαφνικά να γύρει προς την άλλη πλευρά. Ήδη το ρωσο-κινεζικό μέτωπο κάνει αισθητή την παρουσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» επίκειται συνάντηση υψηλόβαθμων Ρώσων και Κινέζων αξιωματούχων με αντικείμενο την Ιαπωνία, όπου θα εξετασθεί η απάντησις των δυο δυνάμεων στην παρουσία αμερικανικών πλοίων στην Σινική Θάλασσα. Όσον αφορά την θέση της Ελλάδος  σε όλα αυτά, ναι μεν οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο απέχουν παρασάγγας από το να χαρακτηριστούν στενές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη απαντήσει στην ρωσσική πρόταση για  την συμπαραγωγή των Καλάσνικωφ ΑΚ74 που της έχει απευθύνει η Μόσχα από τον περασμένο Οκτώβριο και μάλιστα για δεύτερη φορά.

Διαβάστε ακόμα