Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, η κατανάλωση αερίου τις επόμενες δύο δεκαετίες δεν πρόκειται να μειωθεί, απεναντίας πρόκειται να αυξηθεί. Μετά από προσπάθειες πολλών ετών που ξεκίνησαν πάλι το 2011, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει 13 ενεργές παραχωρήσεις- που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ- σε Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο, και ΝΔ της Κρήτης. Μετά την εκδήλωση σοβαρού ενδιαφέροντος από μεγάλες διεθνείς πετρελαικές εταιρείες σε 2 θαλλάσιες περιοχές Ν.Α της Κρήτης και την επακολουθούμενη προκήρυξη γύρου αδειοδοτήσεων τον Οκτώβριο 2019 η σημερινή κυβέρνηση κατοχύρωσε με το νόμο παραχωρήσεις σε υπεράκτιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.
«Σήμερα, όμως έχοντας αναδείξει ως μοναδική προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη και την προώθηση των ΑΠΕ προς αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης μορφής ενέργειας, η κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά γυρίσει την πλάτη στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και κυρίως του φυσικού αερίου. Όμως η προώθηση της λεγόμενης "πράσινης ανάπτυξης" δεν μπορεί να σημαίνει την εκτόπιση του φυσικού αερίου αφού αυτό ως γνωστό αποτελεί το ενδιάμεσο καύσιμο κατά την "ενεργειακή μετάβαση" και χωρίς αυτό δεν νοείται η λειτουργία του ευρύτερου ενεργειακού συστήματος», παρατηρούν εμφατικά τα ανωτέρω στελέχη.
Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αβελτηρίας, -αφού σκόπιμα κωλυσιεργεί την έκδοση των απαραίτητων εγκρίσεων και περιβαλλοντικών αδειών ενώ ανέχεται την αντισυμβατική συμπεριφορά διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, τύπου WWF και Greenpeace - είναι η δημιουργία ενός απόλυτα εχθρικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες. Οι οποίες όμως καλούνται να επενδύσουν μερικά δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα επόμενα χρόνια. Για αυτό, όπως υποστηρίζουν τα ανωτέρω στελέχη, έχει ήδη ξεκινήσει το ξήλωμα του επενδυτικού καμβά με ορισμένες από τις εταιρείες να έχουν ήδη αποχωρήσει (Ισπανική Repsol) και άλλες να ετοιμάζονται να ακολουθήσουν.
Όμως σε μια χώρα η οποία έχει απόλυτο ανάγκη από επενδύσεις και μάλιστα σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας η αποχώρηση επενδυτών μόνο αρνητικά μηνύματα μεταφέρει στο εξωτερικό και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σήμερα η χώρα μας έχει μια τελευταία ευκαιρία να προωθήσει επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, με το φυσικό αέριο να αποτελεί μεταβατικό καύσιμο με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 30 έτη.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα προσπαθώντας να ξεπεράσει τα δεινά της 10ετους οικονομικής κρίσης δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίπτει επενδύσεις και μάλιστα για ιδεολογικούς λόγους. Χρειάζονται επειγόντως επενδύσεις, απόκτηση τεχνολογικού know-how και δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Αυτές δεν θα δημιουργηθούν μόνο μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, τον τουρισμό και το λιανεμπόριο αλλά θα χρειαστούν επενδύσεις στην βιομηχανία, στον ορυκτό πλούτο και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο.