Με την Ρωσία να έχει διακόψει την τροφοδοσία της Ουκρανίας δύο φορές (2006, 2009) παγώνοντας την μισή Ευρώπη λόγω των πολικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την χρονική περίοδο, το Κρεμλίνο δεν θα έχει τον παραμικρό δισταγμό να φερθεί ανάλογα στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να της δώσει ένα σκληρό μάθημα.
Με την Τουρκία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό (άνω του 35% της συνολικής της προμήθειας) από το Ρωσικό αέριο το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ και εκεί ακριβώς ποντάρει το Κρεμλίνο. Να θυμίσουμε ότι ήδη η Ρωσία έχει προχωρήσει σε ένα ιδιόμορφο προειδοποιητικό εμπάργκο (εδώ) κατά της Τουρκίας απαγορεύοντας σε Ρώσους πολίτες να μεταβούν για τουρισμό για τις επόμενες 45 ημέρες πλήττοντας έμμεσα αλλά σαφώς την εύθραυστη και προβληματική πλέον οικονομία της. Άρα δεν θα έχει πρόβλημα ο πρόεδρος Πούτιν να επιβάλει σκληρά μέτρα αν η Άγκυρα δεν σταματήσει την τυχοδιωκτική πολιτική της μέσω της στήριξης της προς την Ουκρανία (θέλοντας προφανώς να αποσπάσει θετική αντιμετώπιση από την Ουάσινγκτον).
Aγωγός Turk Stream
Όμως στη περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει την ροή αερίου προς την Τουρκία η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει άμεσο πρόβλημα αφού η Τουρκία θα υποχρεωθεί με την σειρά της να σταματήσει την ροή αερίου προς Ελλάδα (μέσω του Ελληνο-Τουρκικού διασυνδετηρίου αγωγού) αλλά και προς την Βουλγαρία (μέσω του Turk Stream) απ´ όπου και εφοδιάζεται Ρωσικό αέριο η Ελλάδα (από τον Ιανουάριο 2020). Αλλά και στον αγωγό TAP θα υπάρξουν επιπτώσεις αφού αυτός αποτελεί συνέχεια του TANAP που τροφοδοτείται από το Αζερμπαϊτζάν. Και ναι μεν το Μπακού δεν θα σταματήσει την ροή προς την φίλη και σύμμαχο Τουρκία πλην όμως χωρίς το Ρωσικό αέριο θα κινδυνεύει να καταρρεύσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς της Τουρκίας και άρα η Άγκυρα θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να σταματήσει τις παραδώσεις αερίου προς τον ΤΑΡ.
O αγωγός Trans Balkan Pipeline
Προς αντιμετώπιση της ανωτέρω ασταθούς κατάστασης που θα προκύψει ασφαλώς υπάρχει η εναλλακτική λύση επανεκκίνησης του Trans Balkan Pipeline, μέσω του οποίου η Ρωσία μέχρι πρόσφατα εφοδίαζε τις αγορές της Βουλγαρίας, Τουρκίας και Ελλάδας. Όμως ο εν λόγω αγωγός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας για περισσότερους από 15 μήνες και είναι άγνωστο εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες τεχνικών κύκλων, θα χρειασθούν τουλάχιστον 10-15 ημέρες πριν καταστεί εκ νέου λειτουργικός ο εν λόγω αγωγός.
Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της σε αέριο μέσω LNG.
Πράγμα που έχει ξαναγίνει. Πλην όμως για ένα εκτενές σύστημα διανομής όπως αυτό της Ελλάδας, η προμήθεια αερίου δεν μπορεί να στηριχθεί επί μακρόν στο LNG. Για αυτό και επείγει πλέον η υλοποίηση του σχεδίου για την δημιουργία μόνιμης υπόγειας δεξαμενής αερίου (UGS) στο εξαντληθέν κοίτασμα αερίου της Νότιας Καβάλας.