Σε αναθεώρηση του κοινοτικού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων στους τομείς έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΑΚ) προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε προ ημερών δημόσια διαβούλευση, καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 3 Ιουνίου

Το πλαίσιο ΕΑΚ στοχεύει στη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, που δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς δημόσια στήριξη, λόγω αδυναμιών της αγοράς. Από αυτή την άποψη, το εν λόγω πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη-μέλη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να παρέχουν τα απαραίτητα κίνητρα στις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα για να πραγματοποιήσουν αυτές τις σημαντικές δραστηριότητες.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε αξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου ΕΑΚ ως μέρος του ελέγχου καταλληλότητας των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η αξιολόγηση διαπίστωσε ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις λειτουργούν καλά συνολικά και αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση έδειξε ότι ορισμένες στοχοθετημένες προσαρμογές στους υπάρχοντες κανόνες ενδέχεται να είναι απαραίτητες για να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες κανονιστικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Επιπλέον, το πλαίσιο ενδέχεται να χρειαστεί να ευθυγραμμιστεί με τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες της Επιτροπής, όπως η Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη και οι ψηφιακές στρατηγικές της Ε.Ε.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει στο πλαίσιο της αναθεώρησης τις εξής στοχοθετημένες αλλαγές:

* βελτίωση και ενημέρωση των υπαρχόντων ορισμών των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας που είναι επιλέξιμες για υποστήριξη στο πλαίσιο του ΕΑΚ, ιδίως για να αποσαφηνιστεί η δυνατότητα εφαρμογής τους σε σχέση με τους στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού,

* εισαγωγή νέων διατάξεων που επιτρέπουν τη δημόσια υποστήριξη για τεχνολογικές υποδομές (π.χ. εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, χωρητικότητα και υπηρεσίες υποστήριξης, εργαστήρια δοκιμών) προκειμένου να ενθαρρυνθούν αυτού του τύπου οι επενδύσεις, και η περαιτέρω προώθηση της ταχείας ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, ιδίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μμε), καθώς και η διευκόλυνση της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας,

* απλοποίηση ορισμένων κανόνων με σκοπό τη διευκόλυνση της πρακτικής εφαρμογής του πλαισίου ΕΑΚ, όταν η αξιολόγηση έχει εντοπίσει πιθανή υπερβολική διοικητική επιβάρυνση για εταιρείες και διαχειριστικές αρχές.

Σύμφωνα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο για τον ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στόχος της αναθεώρησης είναι η περαιτέρω απλοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, ώστε να διευκολυνθούν τα κράτη-μέλη στην υποστήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των μμε, αλλά εξασφαλίζοντας ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")