Οι Ελληνικοί Κατασκευαστικοί Όμιλοι Στρέφονται στις Ενεργειακές Επενδύσεις

Οι Ελληνικοί Κατασκευαστικοί Όμιλοι Στρέφονται στις Ενεργειακές Επενδύσεις
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Δευ, 26 Αυγούστου 2024 - 18:00

Οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι συνεχίζουν να επενδύουν στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας, παρά τις αποθαρρυντικές ενδείξεις εξαιτίας της μειούμενης ζήτησης. Με τις επιχειρηματικές μηχανές να “ξαναπαίρνουν μπροστά” μετά το τέλος του καλοκαιριού και στον απόηχο των ανακατατάξεων που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, τα επενδυτικά σχέδια δίνουν πλέον έμφαση σε νέους τομείς. Το κρίσιμο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας και ο αναπτυσσόμενος κλάδος των υπεράκτιων αιολικών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ένα νέο βήμα στον τομέα της ενέργειας σχεδιάζει ο Όμιλος Άβαξ. Μετά την πώληση της Volterra, έχει ήδη συσταθεί νέα θυγατρική με το brand Ixion, με έμπειρα στελέχη του κλάδου. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η Ixion θα δραστηριοποιηθεί στην αγορά των ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και στην ηλεκτροκίνηση— έναν χώρο εν πολλοίς αναξιοποίητο στην ελληνική αγορά.

Αλλαγή πλεύσης για την INTRAKAT, η οποία είχε μείνει εκτός της αγοράς ενέργειας για αρκετό καιρό. Ωστόσο, το νέο στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης βάζει στο επίκεντρο τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, μαζί με τον κατασκευαστικό τομέα και τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων. Με την εταιρεία να βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης ακόμα, ο στόχος είναι τα κέρδη από τις ΑΠΕ να φτάσουν το 30% της συνολικής κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα. Η INTRAKAT ερευνά την πιθανότητα αγορών ΑΠΕ, όμως τα δύο στοιχεία κομβικής σημασίας θεωρούνται η αγορά της Άκτωρ και η συμφωνία με τη ΔΕΗ. Όσον αφορά το δεύτερο, η συνολική ισχύς των έργων θα αγγίξει το 1,7 GW. 

Τέλος, η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν σημαίνει πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξέρχεται από την αγορά ΑΠΕ. Αντιθέτως, η συμφωνία που υπεγράφη με τον νέο ιδιοκτήτη, την εμιριτιανή Masdar, προβλέπει το δικαίωμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αγοράζει ποσοστά ως και 50% σε ορισμένα ενεργειακά έργα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα αντλησιοταμίευσης, υδροηλεκτρικά, και υπεράκτια αιολικά— ένας τομέας που αναπτύσσεται ταχύτατα τόσο στην Ελλάδα, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιθυμεί να συμμετέχει σε projects που αγγίζουν τα 3 GW συνολικά. Πέραν των ΑΠΕ, ο όμιλος θα συνεχίσει δυναμικά τη δράση τους στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, έχοντας νέα έργα στα σκαριά. Ένα από αυτά είναι η νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, σε συνεργασία με τη Motor Oil, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα.