Επεξεργασία Απορριμμάτων με Αξιοποίηση Βιοαερίου και Παραγωγή Καυσίμων στη Θεσσαλονίκη

Επεξεργασία Απορριμμάτων με Αξιοποίηση Βιοαερίου και Παραγωγή Καυσίμων στη Θεσσαλονίκη
Της Μάχης Τράτσα
Πεμ, 22 Απριλίου 2021 - 08:12

Ενα εμβληματικό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, η «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα» μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Ένα σύγχρονο έργο, προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτός από την επεξεργασία των σκουπιδιών περιλαμβάνει και την παραγωγή δύο ειδών απορριμματογενών καυσίμων καθώς και βιοαερίου. Το έργο αναμένεται ότι θα δημοπρατηθεί έως το καλοκαίρι – θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία και για την εγκατάσταση στον  ανατολικό τομέα – και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Χθες ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Κώστας Δημόπουλος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και τους περιορισμούς για την κατασκευή του έργου,

 

η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του. Φορέας υλοποίησης του project, το οποίο χωροθετείται στον Δήμο Λαγκαδά  Θεσσαλονίκης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία:

α) Μονάδας επεξεργασίας μη επικινδύνων αποβλήτων (ΜΕΑ) μέγιστης δυναμικότητας περί τους 276.000 τόνους/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές αποβλήτων περί τους 262.700 τόνους/έτος.

β) Δύο Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνους /έτος.

γ) Τμήματος Αξιοποίησης Βιοαερίου, που θα αξιοποιεί το παραγόμενο βιοαέριο από το τμήμα

αναερόβιας χώνευσης της ΜΕΒΑ για την κάλυψη των θερμικών αναγκών της ΜΕΑ.

δ) Των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών και τα συνοδά έργα, όπως η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΕΕΥΑ). Η ΕΕΥΑ θα είναι δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων την ημέρα.

Η μονάδα  χωροθετείται στη θέση «Πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης 2», σε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων. Οι εγγύτεροι οικισμοί είναι προς τα δυτικά το Εξαμίλι της δημοτικής ενότητας Λαχανά σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων και νότιο-δυτικά η Άσσηρος  του Δήμου Λαγκαδά, σε απόσταση 3,8 χιλιομέτρων. 

Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί

Το έργο θα εξυπηρετεί τις ακόλουθες περιοχές:

1) Όσον αφορά στα υπολειμματικά σύμμεικτα, 14 δήμους, οι οποίοι παράγουν το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, 60% του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), καθώς και τους δήμους  Ημαθίας και Πέλλας της Πιερίας και τον Δήμο Παιονίας του Κιλκίς.

2) Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

3) Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας το έργο μπορεί να επεξεργάζεται και τα υπολείμματα διαχείρισης άλλων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΔΑΥ, μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων), όπως και τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ των περιφερειακών ενοτήτων  Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (εκτίμηση 15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (εκτίμηση 10% έκαστο).

Παραγωγή βιοαερίου και δύο καυσίμων

Οι κύριες διεργασίες που θα λαμβάνουν χώρα στην εγκατάσταση είναι οι ακόλουθες:

1) Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από σύμμεικτα σκουπίδια, μέσω κατάλληλων

διαχωριστών (οπτικών, μαγνητικών, βαλλιστικών κ.ά.).

2) Παραγωγή δύο ειδών απορριμματογενών καυσίμων μετά από

βιολογική και θερμική ξήρανση των αποβλήτων για την απομάκρυνση της υγρασίας

τους:

-Καύσιμο μέσης κατώτερης θερμογόνου αξίας ≥15 ΜJ/ kg. Σε κάθε περίπτωση τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος θα καθορίζονται σε άμεση

συνάρτηση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αποδέκτη, ήτοι της μονάδας

ενεργειακής αξιοποίησης στην οποία θα οδηγείται το καύσιμο.

- Καύσιμο μέσης κατώτερης θερμογόνου αξίας ≥5 ΜJ/ kg.

Και τα δύο είδη καυσίμου θα τηρούν κλάση τουλάχιστον 3 (1,2 ή 3) για την μέση

περιεκτικότητα σε χλώριο, για την διάμεσο της περιεκτικότητας σε υδράργυρο και για

το 80% των τιμών της περιεκτικότητας σε υδράργυρο. Τα χαρακτηριστικά του απορριμματογενούς καυσίμου θα πρέπει να είναι συμβατά με τα

τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης στην οποία οδηγείται για ενεργειακή

αξιοποίηση.

3) Παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας από προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα στο τμήμα του έργου που λειτουργεί ως ΜΕΒΑ.

4) Παραγωγή βιοαερίου από τη διεργασία της αναερόβιας χώνευσης στο τμήμα της

ΜΕΒΑ. Το παραγόμενο βιοαέριο που θα παράγεται από την αναερόβια χώνευση αξιοποιείται μέσω της τροφοδοσίας του σε λέβητα καύσης βιοαερίου προς παραγωγή ζεστού νερού το οποίο θα αξιοποιείται για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των βιοαντιδραστήρων, τη θέρμανση του αέρα ξήρανσης του απορριμματογενούς καυσίμου (που προκύπτει από το υπόλειμμα της μηχανικής διαλογής των σύμμεικτων) καθώς και τις ανάγκες θέρμανσης χώρων της μονάδας.

5) Παραγωγή κομπόστ τύπου Α (CLO), εναλλακτικά αντί του καυσίμου κλάσης 5, σε περίοδο αδυναμίας διάθεσης του απορριμματογενούς καυσίμου κλάσης 5 ή γενικότερα όποτε κρίνεται αναγκαίο ή σκόπιμο.