Απολιγνιτοποίηση: 300 εκατ. Ευρώ για την Αποκατάσταση των Εδαφών που θα Περιέλθουν στο Δημόσιο

Απολιγνιτοποίηση: 300 εκατ. Ευρώ για την Αποκατάσταση των Εδαφών που θα Περιέλθουν στο Δημόσιο
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 23 Απριλίου 2021 - 08:12

Η απολιγνιτοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας με τα δεδομένα συνεχώς να αλλάζουν. Η Ευρώπη έθεσε πιο φιλόδοξους στόχους σε σχέση με τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο 55% από 40%, μέχρι το 2030, που σημαίνει πως θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι στόχοι για τις ΑΠΕ. Ήδη, πάντως με τον πιο επίσημο τρόπο η ΔΕΗ γνωστοποίησε την αλλαγή του χρονικού ορίζοντα της απολιγνιτοποίησης από το 2028 στο 2025, με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 να μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025. Η αποκατάσταση των εδαφών μετατρέπεται σε ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, ενώ 

 

από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται 300 εκατ. ευρώ για  την αποκατάστασή τους. Ωστόσο, φορείς των τοπικών κοινωνιών επισημαίνουν πως τα εδαφικά σχέδια εκπονούνται χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Την ίδια ώρα, σε έρευνα της κοινής γνώμης που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» το 93% δηλώνει πως θέλει να ενημερωθεί παραπάνω για την διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστής Μουσουρούλης σε διαδικτυακή εκδήλωση χθες με θέμα:« Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ευκαιρίες και Προοπτικές» σημείωσε πως θα  πρέπει να προετοιμάσουμε τις κοινωνίες μας, χαρακτηρίζοντας την απολιγνιτοποίηση, ως το μεγαλύτερο έργο παραγωγικής ανασυγκρότησης στην Ελλάδα. Τόνισε πως έχει δεσμευτεί ένα τεράστιο πακέτο πόρων και έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που προτάσσει την πράσινη ενέργεια. Ανέφερε δε πως τα δίκτυα είναι ικανά να σηκώσουν το βάρος των έργων ΑΠΕ. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των εδαφών είπε πως έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης πόροι ύψους 300 εκατ. ευρώ και έκανε λόγο για αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης των εδαφών  που θα περιέλθουν στο δημόσιο.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε πως ένα μέρος των πράσινων τεχνολογιών που θα εφαρμοστούν στην περιφέρεια θα αφορά την τεχνολογία του υδρογόνου και σημείωσε πως σύντομα θα δούμε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν, ενώ θα δοθεί έμφαση και σε άλλες τεχνολογίες που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας,  ώστε όπως υπογράμμισε «η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας να γίνει η πρώτη πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα».

Για το στοίχημα να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο μίλησε ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης. Επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών στην απολιγνιτοποίηση και δεν έχουν πλήρη γνώση των όσων γίνονται οι τοπικοί φορείς. Αυτό όπως είπε γεννάει απαισιοδοξία και ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να γίνει δίκαιη μετάβαση από την Αθήνα. Άλλωστε, σημείωσε πως δεσμεύτηκαν από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» χωρίς καμία διαβούλευση οι καλύτερες εκτάσεις, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις.

Στην ανάγκη να μη μείνει κανείς πίσω μετά τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης στάθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Πέτρος Κόκκαλης.  «Έχουμε τα εργαλεία και νομίζω ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι ευκαιρία για την αναδιάταξη της οικονομίας», είπε. Ωστόσο σημείωσε πως τα 1,6 δις. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τη διαδικασία δεν επαρκούν. Υπογράμμισε, τέλος τη σημασία της ενεργειακής δημοκρατίας.