«Είναι σημαντικό οι χώρες μέλη να ενισχύσουν τις διπλωματικές διμερείς επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ ... και να εξηγήσουν τα μειονεκτήματα για τις ΗΠΑ εάν το νομοσχέδιο NOPEC γίνει νόμος», σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Γραμματέα του OPEC Μοχάμαντ Μπαρκίντο προς τα κράτη μέλη, και η οποία έχει έλθει υπ’ όψιν του Reuters. «Αυτά τα μειονεκτήματα μπορεί να περιλαμβάνουν: αποδυνάμωση της αρχής της ασυλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και την προστασία του προσωπικού και των περιουσιακών τους στοιχείων», ανέφερε η επιστολή.
Παρόμοια νομοσχέδια που στοχοποιούσαν τον OPEC όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν έχουν εμφανιστεί στο Κογκρέσο και άλλες φορές κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Μπαρκίντο δήλωσε ότι «αρκετοί εξέχοντες οικονομικοί παράγοντες των ΗΠΑ» εξέφρασαν επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο NOPEC, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας. Η επιστολή του προς τα μέλη του ΟΠΕΚ περιελάμβανε μια επιστολή από τον Νηλ Μπράντλεϋ, τον επικεφαλής υπεύθυνο για θέματα πολιτικής του επιμελητηρίου, και η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Jerrold Nadler και τον Jim Jordan, μέλος της επιτροπής.
«Βάσει της νομικής αμοιβαιότητας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εκπρόσωποί τους σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσαν να δικάζονται ενώπιον αλλοδαπών δικαστηρίων - ίσως και του στρατού - για οποιαδήποτε δραστηριότητα που το ξένο κράτος επιθυμεί να μετατρέψει σε αδίκημα», έγραψε ο Μπράντλεϊ στην επιστολή του της 13ης Απριλίου.
Κίνδυνος για την αγορά
Σύμφωνα με τον ΓΓ του OPEC, άλλα μειονεκτήματα του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν την υπονόμευση σημαντικών εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των κρατών μελών του Οργανισμού και ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου.
Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου μπορούσε «να αυξήσει τον κίνδυνο μεταβλητότητας των διεθνών αγορών πετρελαίου, πράγμα το οποίο επηρεάζει άμεσα τα αμερικανικά πετρελαϊκά κράτη και εταιρείες», τόνισε.
Το νομοσχέδιο NOPEC, που εισήγαγε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Steve Chabot, ψηφίστηκε με φωνητική ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης. Η αποστολή επιστολών από τη γραμματεία του OPEC προς τους Αμερικανούς βουλευτές αποτελεί αρκετά κοινή πρακτική και σχετίζονται με θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τους καταναλωτές και τους παραγωγούς ενέργειας.
Η επιστολή του Μπαρκίντο ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα εις βάρος των μελών του OPEC και των κρατικών εταιρειών πετρελαίου των μελών του, και τα οποία θα μπορούσαν να εισπραχθούν μέσω κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια των ΗΠΑ ή αλλού. Πρόσθεσε, τέλος, ότι η γραμματεία του Οργανισμού, που εδρεύει στη Βιέννη, θα εκδώσει μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο του νομοσχεδίου, ενώ, επίσης, θα συγκαλέσει συνάντηση της νομικής ομάδας του OPEC για να εξετάσει ενδεχόμενες ενέργειες και να αποκτήσει καλύτερη κατανόηση της θέσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο νομοσχέδιο.