Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Μ.Τρίτη 27 Απριλίου, το διαδικτυακό εργαστήρι που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα: "Ο ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας στην προώθηση της μεγάλης κλίμακας διείσδυσης ΑΠΕ". Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίας, στην οποία παρενέβησαν με καίριες τοποθετήσεις, οι επικεφαλείς 

της ΡΑΕ, Δρ. Αθ. Δαγούμας και ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιάννης Γιαρέντης καθώς και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία με θέμα «Technology review and perspectives- Key issues for deployment at EU and SE European level». Τη συνεδρία συντόνισε ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα του ΙΕΝΕ κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκαν ορισμένες από τις πλέον ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις στελεχών και εμπειρογνωμόνων του χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών ο κ. Patrick Clerens, Secretary General European Association for the Storage of Energy (EASE), από τις Βρυξέλες, η καθ. Vesna Borozan, Head of Power Systems Department, University “Sts. Cyril and Methodius”, της Β. Μακεδονίας, ο κ. Davor Bajs, Electricity Infrastructure Expert, Energy Community Secretariat, από την Βιέννη, καθώς και ο κ. Radoš Čabarkapa, Head of Division for support and energy planning analysis, Electricity Trading Department, EPS.

Το εργαστήρι του ΙΕΝΕ συνεχίστηκε με την τρίτη συνεδρία που συντόνισε ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ. Η συνεδρία είχε ως θέμα: «Energy storage as main component of electricity grid operation» και σε αυτή συμμετείχαν η κα Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια ΥΗΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η κα Σοφία Σιάχου, Διευθύντρια Κλάδου Ανάπτυξης ΑΠΕ της ΔΕΗ, ο κ. Σταμάτης Ασιμής, Key Projects & New Technologies Manager του Ομίλου Sunlight, ο κ. Στέλλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του ΣΕΦ και η Δρ Ευγενία Τζαννίνη Δικηγόρος, της Δικηγορικής Εταιρείας Ε. Τζαννίνη και Συνεργάτες, Εταίρος του ΙΕΝΕ και μέλος της ΔΕ του Ινστιτούτου.

Η κα Σιάχου προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση της πρωτοβουλίας για το μέλλον της αντλησιοταμίευσης και του International Forum on Pumped Storage Hydropower που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 από τη Διεθνή Ένωση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (IHA) και συντονίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Το φόρουμ συγκεντρώνει κυβερνήσεις, βιομηχανία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ακαδημαϊκούς και ΜΚΟ με σκοπό να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και να διαμορφώσουν το μέλλον της αντλησιοταμίευσης. Στη συντονιστική επιτροπή συμμετέχουν, όπως είπε, 11 κυβερνήσεις και 5 αναπτυξιακές τράπεζες, ενώ στους ιδρυτικούς συνεργάτες περιλαμβάνονται περισσότεροι από 60 Οργανισμοί.

Το στέλεχος της ΔΕΗ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στα εμπόδια και προκλήσεις που ορθώνονται για την ανάπτυξη της αντλησιοταμίευσης, όπως είναι το ισχύον πλαίσιο πολιτικής και οι κανονιστικές ρυθμίσεις, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, υπό την έννοια πως σε πολλές αγορές, η αντλησιοταμίευση αναπτύχθηκε υπό ρυθμιζόμενες συνθήκες αγοράς και ως εκ τούτου ελεγχόταν από καθετοποιημένους επιχειρηματικούς ομίλους που διαχειρίζονται όλη την αλυσίδα αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας,  από την παραγωγή μέχρι τη διανομή. Τέλος, μίλησε και για το αδειοδοτικό καθεστώς που διέπει τον τομέα, αναφερόμενη στιςς μακροχρόνιες διαδικασίες που περιλαμβάνουν πολλά βήματα, από την επιλογή τοποθεσίας, τις μελέτες προ-σκοπιμότητας  και σκοπιμότητας, καθώς και περιβαλλοντικές και κοινωνικές εκτιμήσεις, που μεσολαβούν μέχρι την αδειοδότηση.

Επίσης, στη δική του παρουσίαση, ο κ. Στέλλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του ΣΕΦ χαρακτήρισε την Αποθήκευση ενέργειας ως το “Ιερό Δισκοπότηρο” της ενέργειας! Ο κ. Ψωμάς μίλησε για μια δυναμική αγορά που αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000 γιγαβάτ ισχύος έως το 2040, ενώ εστίασε στο κόστος που όπως είπε, αποτελεί το κλειδί για την Ενεργειακή Μετάβαση και παρέθεσε το παράδειγμα του κόστους των μπαταριών Li-ion που μειώθηκε κατά 97% σε σχέση με το 1991, Είπε ακόμη ότι ατην Αυστραλία εγκαταστάθηκαν μπαταρίες ισχύος 100 MW /129 MWh σε λιγότερο από 100 μέρες, προκειμένου να καταδείξει τη γρήγορη και εύκολη υλοποίηση παρόμοιων έργων.

Ο κ. Ψωμάς υπογράμισε το γεγονός ότι ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών με αποθήκευση αποτελεί φθηνότερη επιλογή ακόμη και για χώρες με πρόσβαση σε φθηνό αέριο, όπως η Ιορδανία και το Μαρόκο, ενώ τόνισε πως ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών με αποθήκευση είναι πλέον φθηνότερος, όχι απλώς από τις μονάδες αιχμής που υποκαθιστά, αλλά και από μονάδες ενδιάμεσου φορτίου με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ υποστήριξε πως η αποθήκευση αποτελεί το βασικό αντίπαλο για το ορυκτό αέριο. Τέλος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η αποθήκευση ενέργειας καθώς και στη συσχέτισή της με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακόμη, ο κ. Σταμάτης Ασιμής μίλησε για τις δραστηριότητες της Sunlight που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και την παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές βιομηχανικές και προηγμένης τεχνολογίας και συγκαταλέγεται, πλέον, στους κορυφαίους παραγωγούς συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο.

Το διαδικτυακό workshop του ΙΕΝΕ ολοκληρώθηκε με την τέταρτη συνεδρία που είχε θέμα: «Case studies of successful energy storage applications- Smart grids/Microgrids and Utility-scale storage – RES & storage for island systems», και την οποία συντόνισε ο Δρ. Πλάτων Μπαλτάς, Εκτελεστικός Διευθυντής της EUDITI Ltd και Visiting Research Fellow στο ΙΕΝΕ. Σε αυτή συμμετείχαν ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής της Ευρώπης για την Enel Green Power, ο κ. Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) του Ομίλου Mytilineos, ο καθηγητής Ιωάννης Κ. Καλδέλης, Αντιπρύτανης και Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα αποθήκευσης τα οποία έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα το πιλοτικό πρόγραμμα της Τήλου, ο Δρ.Μιχάλης Καρυστιάνος, Διευθυντής Κλάδου Μελετών και Ανάπτυξης Συστήματος στον ΑΔΜΗΕ, καθώς και ο κ. Αλέξανδρος Περέλλης, ερευνητής του ΙΕΝΕ, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη που εκπόνησε το ΙΕΝΕ για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ, για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης.

Στη δική του παρουσίασή του, ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας είπε πως είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα να κινηθεί το δυνατό ταχύτερα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης λύσεων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, τις οποίες χαρακήρισε απολύτως αναγκαίες, ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις της Enel Green Power για την ελληνική αγορά.

Ο κ. Χαντάβας τόνισε τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αυτή περιγράφεται στο πακέτο «Clean Energy for all Europeans», καθώς μίλησε και για τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί και στον εξοστρακισμό των τεχνολογιών φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τις οποίες άφησε να εννοηθεί σαφώς πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει παραγωγός υδρογονανθράκων.

Καθώς οι ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο των υδροηλεκτρικών μονάδων στη βιοποικιλότητα και η ανωριμότητα της τεχνολογίας πράσινου υδρογόνου, καθιστούν τις λύσεις αποθήκευσης με μπαταρίες κορυφαία προτεραιότητα και πιο επιτακτική από ποτέ, είπε χαρακτηριστικά.