επαναφέροντας το αίτημα για αναγνώριση του ψευδοκράτους με ή χωρίς λύση.
Σε συνέντευξή του στην Sunday Express, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κάλεσε την Βρετανία «να αναγνωρίσει την 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου' (ΤΔΒΚ)» και προέτρεψε «την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να συνταχθεί με το σχέδιό του για λύση δύο κρατών». Ο Τατάρ είπε ότι «μετά την απελευθέρωση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Βρετανία μπορεί τώρα να εκπληρώσει τον ρόλο της ως ουδέτερος εγγυητής για το νησί της Ανατολικής Μεσογείου, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα αντιμετωπίζονται ισότιμα». Το πιο ανησυχητικό είναι ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές στη βρετανική κυβέρνηση , ότι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου σκέφτονται να αναγνωρίσουν επίσημα τα κατεχόμενα ως "ανεξάρτητη χώρα"». Ωστόσο, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο διότι θα σήμαινε αυτομάτως την ραγδαία επιδείνωσή των σχέσεων της Βρετανίας με Ελλάδα και Κύπρο και θα διακινδύνευε τις βάσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία, που χρησιμοποιούνται και από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής υπηρεσίας του BBC World Service την περασμένηΠαρασκευή, το οποίο υποστήριζε ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατέθεσε πρόταση κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης, η οποία παρέκκλινε των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του αποδεκτού πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Ράαμπ κατέθεσε δύο προτάσεις: μία για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και εναλλακτικά μία που προέβλεπε αμοιβαία αναγνώριση των κοινοτήτων, με την συμμετοχή της «Βορείου Κύπρου» στην ΕΕ, αλλά χωρίς διεθνή αναγνώριση! Μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών λίγο αργότερα να διέψευσε το δημοσίευμα και το BBC να αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Ωστόσο διατήρησε την αναφορά σε αμοιβαία αναγνώριση των δύο κοινοτήτων, θεώρηση της Βόρειας Κύπρου ως μέρος της ΕΕ και μία διεθνή εκπροσώπηση, όμως αυτή τη φορά δεν κάνει λόγο για πρόταση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη, αλλά για «ιδέα» που βασίζεται στην φερόμενη πρόθεση του Λονδίνου να εντείνει τις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους και «να χαλαρώσει το εμπάργκο».
Παρομοίως και διόλου τυχαίως ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην σύμβουλος του Ραούφ Ντεκτάς Michael Stephen τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της φόρμουλας των δύο κρατών. Mιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση της Βρετανικής Τουρκοκυπριακής Ένωσης (BTCA) – και αυτό έχει την σημασία του- ο Stephen ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί τη δεκαετία του 1960 προωθούσαν την ιδέα της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα. Και μάλιστα εξακολουθούν να το πράττουν ακόμα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο! «Καμία λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή τόσο από τους Τουρκοκύπριους όσο και από τους Ελληνοκύπριους στο νησί, όσο συνεχίζουν να έχουν αυτές τις απόψεις», ανέφερε προς έκπληξη όλων όσων γνωρίζουν την αλήθεια. Επίσης κατηγόρησε τους διεθνείς παράγοντες ότι έγιναν μέρος του κυπριακού προβλήματος και νομιμοποίησαν τους Ελληνοκύπριους ως κυρίαρχη κυβέρνηση στο νησί.
Αν και οι απόψεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δείχνουν σίγουρα μια τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση τα δύο δημοσιεύματα και η παρέμβαση του πρώην συμβούλου του Ντεκτάς την ώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι αναθερμάνθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Επίσης καταδεικνύουν για πρώτη φορά με τόσο σαφήνεια ότι ο απώτερος και ίσως μοναδικός σκοπός της Άγκυρας δεν είναι η λύση του Κυπριακού αλλά η αναγνώριση του ψευδοκράτους με όλα μάλιστα τα προνόμια που έχει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε επιχειρήσει πριν λίγους μήνες να αναβαθμίσει το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, προσεγγίζοντας το Αζερμπαϊτζάν και τον πρώην ηγέτη της Λιβύης αλ Σάρατζ. Χωρίς επιτυχία. Τουλάχιστον προς το παρόν.