O IEA Συνιστά την Αποθήκευση Κρίσιμων Μετάλλων των Μπαταριών, όπως Κοβάλτιο και Λίθιο

O IEA Συνιστά την Αποθήκευση Κρίσιμων Μετάλλων των Μπαταριών, όπως Κοβάλτιο και Λίθιο
energia.gr
Παρ, 7 Μαΐου 2021 - 09:26

Οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποθήκευσης κρίσιμων μετάλλων μπαταριών όπως το κοβάλτιο και το λίθιο, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε μια έντονη προειδοποίηση για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που συνοδεύουν τη μετάβαση πράσινης ενέργειας.

Αυτό το αίτημα έρχεται καθώς ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι η μετάβαση από την καύση ορυκτών καυσίμων σε μια πιο πράσινη οικονομία θα εκθέσει τον κόσμο σε νέες απειλές.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, ένα εμπόρευμα που βρίσκεται σχεδόν παντού,η παραγωγή και η επεξεργασία ορυκτών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και ορισμένα στοιχεία σπάνιων γαιών είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένο, με τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της παγκόσμιας προσφοράς.

Τα προγράμματα αποθήκευσης θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα πολύτιμο απόθεμα, καθώς οι κορυφαίες βιομηχανικές χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν αξιόπιστες προμήθειες μετάλλων και ορυκτών που θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον κόσμο των ανθρακωμάτων, ανακοίνωσε ο οργανισμός ενέργειας σε έκθεση την Τετάρτη.

«Η επίτευξη των στόχων μας για την κλιματική αλλαγή θα υπερφορτίσει τη ζήτηση για ορυκτούς πόρους», δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του IEA, και πρόσθεσε: «Η εθελοντική στρατηγική αποθεματοποίηση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες διακοπές εφοδιασμού».