Μία μεγάλη συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική στο παρόν και το μέλλον, τους ενεργειακούς πόρους και την διαχείριση τους, τις γεωπολιτικές και οικονομικές τους προεκτάσεις και το πώς τοποθετείται ενεργειακά στο σήμερα και το αύριο η Ελλάδα, διοργάνωσε η πιο παλιά –πλέον– εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση, οι “Αντιθέσεις” στο ΚΡΗΤΗ TV, με οικοδεσπότη τον γνωστό δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη

Ακούστηκαν πολλά και ιδιαιτέρως σοβαρά. Αυτό που μένει όμως ως κεντρικό συμπέρασμα, είναι ότι τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα, όσες δεκαετίες κι αν περάσουν, όσες κυβερνήσεις κι αν περάσουν, όσοι πρωθυπουργοί και υπουργοί αρμόδιοι για τον τομέα της Ενέργειας θητεύσουν… Για κάποιον “μαγικό” λόγο κανείς δεν κάνει τίποτα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, μια κατάσταση που πλέον δεν είναι δυνατό να περιγραφεί απλά ως αμέλεια ή αδιαφορία.

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια απολύτως συνειδητή πολιτική που υπηρετείται σταθερά από  όλα τα κόμματα εξουσίας. Αυτό και μόνο παραπέμπει στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με παράλληλη εγκληματική αδιαφορία για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας. Η πολιτική αυτή υπηρετείται είτε μέσω της σκόπιμης κωλυσιεργίας στη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, είτε με την καταχρηστική αξιοποίηση του προσχήματος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και της προτεραιότητας της χώρας να αποτελέσει τον… πρωταθλητή της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας “μηδενικό αποτύπωμα” στις εκπομπές άνθρακα.

Κι όλα αυτά ενώ εκπροσωπεί μόλις το 2% στο σύνολο των εκπομπών CO2 της ΕΕ. Για την επίτευξη δε αυτού του ασήμαντου στόχου, υπονομεύεται το ενεργειακό μέλλον και η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, δηλαδή η ίδια η γεωπολιτική της βαρύτητα. Σύμμαχοι, οι επαγγελματίες “οικολόγοι” τους οποίους κάποιοι χρηματοδοτούν ώστε να έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να μην εξορυχθούν ποτέ οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες.

Όσο υπάρχουν κάποιοι που χρηματοδοτούν τη δράση και τον βιοπορισμό των οικολόγων ώστε η δράση αυτή να ξεφεύγει από τον απλό οικολογικό ακτιβισμό και να γίνεται αποκλειστική ενασχόληση, η κατάσταση δεν θα μεταβληθεί, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Η προώθηση των ιδεών τους εξυπηρετεί εξ αντανακλάσεως βιομηχανικά συμφέροντα, παρότι η Ελλάδα όφειλε να κατανοεί καλύτερα το παίγνιο που εξελίσσεται με άξονα τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος.

Επαγγελματίες οικολόγοι

Το άνοιγμα αρχείων ανατολικών κυρίως μυστικών υπηρεσιών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, έριξαν αρκετό φως στην σκοτεινή υπόθεση της χειραγώγησης μιας φυσιολογικής ανθρώπινης προδιάθεσης. Της προστασίας του περιβάλλοντος εντός του οποίου διαβιούμε, της ομορφιάς που απολαμβάνουμε όλοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όταν βρισκόμαστε κοντά στη φύση.

(η συνέχεια στο slpress.gr)