και είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά. Σε λιγότερο από δύο 24ωρα οι τιμές σε βενζίνες και ντίζελ είχαν ανατιμηθεί ενώ οι οδηγοί έσπευδαν στα πρατήρια να φουλάρουν τα ντεπόζιτα τους φοβούμενοι μια παρατεταμένη διακοπή στην τροφοδοσία. Άμεσες ήσαν επίσης οι επιπτώσεις στα ναυτιλιακά ναύλα πετρελαιοφόρων που ανατιμήθηκαν κατά 30% προκειμένου να μεταφερθούν δια θαλάσσης ικανές ποσότητες από τον Κόλπο του Μεξικού στο βόρειο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η επίθεση κατά των υποδομών της Colonial από οργανωμένους hackers - στην προκειμένη περίπτωση από ομάδα που αποκαλεί τον εαυτό της DarkSide - είχε ως κίνητρο την είσπραξη λύτρων και παραμένει άγνωστο αν τελικά η Colonial αναγκάσθηκε να πληρώσει τα πολλά εκατομμύρια δολάρια που ζητούσαν οι σύγχρονοι πειρατές. Πριν μερικούς μήνες μια άλλη ομάδα, γνωστή ως EvilCorp Ransomware, είχε καταφέρει να αποσπάσει σημαντικά ποσά από κυβερνοεπιθέσεις κατά Αμερικανικών τραπεζών προκαλώντας την επέμβαση του US Treasury και του FBI. Ως συνήθως η Αμερικανική κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμα φορά την Ρωσία ως υπεύθυνη κατηγορώντας το Κρεμλίνο όχι τόσο για άμεση ανάμειξη όσο για υπόθαλψη διαφόρων εγκληματικών τεχνο- ομάδων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει συστηματικές κυβερνοπεπιθέσεις και μάλιστα μερικές από αυτές κατά ενεργειακών στόχων, κυρίως εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο μονάδων παραγωγής και την απενεργοποίηση συστημάτων μεταφοράς. Παράλληλα έχουν ενταθεί οι φόβοι, κυρίως στην Γαλλία και την Γερμανία, μετά την ανακάλυψη σχεδίων για τρομοκρατικές επιθέσεις από ακραίους Ισλαμιστές κατά πυρηνικών σταθμών και κέντρων ελέγχου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την απελευθέρωση κρατουμένων Τζιχαντιστών και την δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και κοινωνικής αναταραχής.
Η Ελλάδα με το μεγαλύτερο τμήμα των ενεργειακών της υποδομών να είναι πλήρως ψηφιοποιημένες δεν είναι στο απυρόβλητο σε ότι αφορά ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις. Με τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, και ιδιαίτερα των εταιρειών, να είναι μάλλον περιορισμένα σε σύγκριση με άλλες χώρες οι πιθανότητες για κυβερνοεπιθέσεις τύπου Colonial είναι μάλλον μικρές. Απείρως σοβαρότερες είναι όμως οι απειλές από ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο δυιλιστηριακές μονάδες, θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, το τέρμιναλ LNG στην Ρεβυθούσα και τα κέντρα ελέγχου και κατανομής ηλεκτρικού φορτίου του ΑΔΜΗΕ.
Η δε διέλευση του συνόλου των χερσαίων αγωγών, μέσω των οποίων η χώρα εφοδιάζεται με φυσικό αέριο, μέσω Τουρκίας αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο φόβο και απειλή από πλευράς ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Όσο δε η κυβέρνηση καθυστερεί, ή και ενδεχομένως επιθυμεί να ματαιώσει, την αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα τόσο θα εντείνεται η εξάρτηση της από ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα είναι ευάλωτη σε απειλές και θα αδυνατεί να χαράξει μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική με στόχο την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων.