Η πρόσφατη (7/5) κυβερνοεπίθεση στον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου της Colonial Pipeline Company στις ΗΠΑ, με τις πολύ άμεσες και αρνητικές συνέπειες για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, έδειξε το πόσο ευάλωτες είναι τελικά οι σύγχρονες ενεργειακές υποδομές. Οι αγωγοί της εν λόγω εταιρείας μεταφέρουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων, περί τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από το Τέξας μέχρι και το Νιου Τζέρσεϊ

καλύπτοντας το 45% των πετρελαϊκών αναγκών της Ανατολικής Ακτής.

Ως αποτέλεσμα της κυβερνοεπίθεσης που έπληξε μέρος του λογισμικού του κεντρικού συστήματος ελέγχου, η Colonial προκειμένου να προστατεύσει το δίκτυο μεταφοράς, μήκους 5,500 μιλίων, υποχρεώθηκε να διακόψει προληπτικά τη λειτουργία των αγωγών για πέντε (5) ολόκληρες ημέρες πράγμα που δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στο σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού και είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

Σε λιγότερο από δύο 24ωρα οι τιμές σε βενζίνες και ντίζελ είχαν ανατιμηθεί ενώ οι οδηγοί έσπευδαν στα πρατήρια να φουλάρουν τα ντεπόζιτα τους φοβούμενοι μια παρατεταμένη διακοπή στην τροφοδοσία. Άμεσες ήσαν επίσης οι επιπτώσεις στα ναυτιλιακά ναύλα πετρελαιοφόρων που ανατιμήθηκαν κατά 30% προκειμένου να μεταφερθούν δια θαλάσσης ικανές ποσότητες από τον Κόλπο του Μεξικού στο βόρειο ανατολικό τμήμα της χώρας.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ