Σε Επίπεδα – Ρεκόρ στην Ευρώπη οι Ποσότητες Αερίου που Αντλήθηκαν Από Υπόγειες Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης το Χειμώνα που Πέρασε

Σε Επίπεδα – Ρεκόρ στην Ευρώπη οι Ποσότητες Αερίου που Αντλήθηκαν Από Υπόγειες Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης το Χειμώνα που Πέρασε
energia.gr
Πεμ, 13 Μαΐου 2021 - 15:11

Το χειμώνα που πέρασε, περισσότερο αέριο έχει αντληθεί από τις ευρωπαϊκές υπόγειες αποθήκες από ό, τι οποιονδήποτε άλλο χειμώνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου συνεχίζουν να παίζουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ειδικότερα, στην Ευρώπη, 720 TWh φυσικού αερίου αντλήθηκαν από υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου κατά τη χειμερινή περίοδο αερίου 2020-2021 (από 1 Οκτωβρίου 2020 έως και 31 Μαρτίου 2021). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καθαρό όγκο που έχει αντληθεί ποτέ για την αντίστοιχη περίοδο από την έναρξη της δημοσίευσης δεδομένων αποθήκευσης στην πλατφόρμα AGSI + της Gas Infrastructure Europe (GIE), της ένωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών διαχείρισης υποδομών φυσικού αερίου.

Η επίδοση αυτή ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 714 TWh που επετεύχθη το χειμώνα του 2017-2018, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από μακρά και έντονη περίοδο ψυχρών καιρικών συνθηκών που ονομάστηκε «το Τέρας από την Ανατολή» (όλα τα σχετικά στοιχεία αντλήθηκαν από το AGSI+ Transparency Platform της GIE – αναλυτικά εδώ: https://agsi.gie.eu ).

Ο Δρ Axel Wietfeld, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSE της Uniper Hydrogen, εξηγεί: «Οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης είναι απόλυτα εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως αυτές που αντιμετωπίσαμε τους τελευταίους μήνες. Στην Ευρώπη, έχουμε την ευλογία να έχουμε πρόσβαση σε τεράστιους υπόγειους πόρους αποθήκευσης - όπως κοιλότητες άλατος, εξαντλημένα πεδία και υδροφορείς. Κοιτάζοντας τις καταστάσεις στη Βορειοανατολική Ασία τον Ιανουάριο και στη συνέχεια στο Τέξας τον Φεβρουάριο του 2021, αυτές η αυξημένη καθαρή άντληση αποκαλύπτει πόσο στρατηγικές ήταν οι εγκαταστάσεις μας για την αξιοπιστία του ενεργειακού συστήματος της ηπείρου μας ».

 

Πέρα από την διασφάλιση υψηλού βαθμού ανθεκτικότητας και ενεργειακής ασφάλειας, οι ευρωπαϊκές αποθήκες προσφέρουν επίσης ευελιξία σε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα. Σε συνθήκες παγκόσμιας «φούσκας» προσφοράς LNG, μπορούν να παίξουν ρόλο εξισορρόπησης απορροφώντας μέρος του πλεονάσματος αερίου. Αυτή η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα εμφανής κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2018-2019 όταν η Ευρώπη άρχισε να εισάγει LNG σε επίπεδα που είχε να βιώσει ολόκληρη δεκαετία παρά τις κανονικές συνθήκες ζήτησης φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, τα ιστορικά υψηλά αποθέματα διατηρήθηκαν στις αρχές του 2019-2020 και του 2020-2021 τους χειμώνες. 

Ο Camille Bonenfant-Jeanneney, Διευθύνων Σύμβουλος της Storengy, σχολιάζει: «Ήταν εντυπωσιακό να βλέπουμε πώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσής μας επέτρεψαν έναν ευέλικτο και προσαρμοστικό συνδυασμό εφοδιασμού, όπως συνέβη παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια». 

Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η σημαντική αύξηση των τιμών στην Ασία οδήγησαν σε αντλήσεις καθαρών αποθεμάτων σε πρωτόγνωρα επίπεδα κατά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021, συντελώντας ώστε τα ευρωπαϊκά αποθέματα να φτάσουν ξανά στους ιστορικούς μέσους όρους τους: στις 31 Μαρτίου 2021, οι υπόγειες αποθήκες αερίου ήταν περίπου 30% πλήρεις , σε σύγκριση με την κατά 54% πληρότητα την ίδια ημέρα του προηγούμενου έτους.

Ο Torben Brabo, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GIE της Energinet Gas TSO, καταλήγει: «Είναι σαφές ότι οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φυσικού αερίου – τερματικών σταθμών LNG, αγωγών μεταφοράς και εγκαταστάσεων αποθήκευσης - είναι ενωμένοι στις προσπάθειές τους να αναπληρώσουν τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου και θα ήθελα να επικροτήσω τη δέσμευσή τους στο να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τις πιο ασφαλείς, αξιόπιστες και προσιτές ποσότητες αερίου, είτε είναι ανανεώσιμο είτε χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είτε ακόμη και φυσικό αέριο σε μεταβατική φάση. Σε ένα μελλοντικό ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται σημαντικά στις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αξία των αποθηκών αερίου θα γίνεται σταδιακά όλο και πιο σημαντική. Ήδη σήμερα, οι χώροι αποθήκευσής μας μπορούν να φιλοξενήσουν βιομεθάνιο, συνθετικό μεθάνιο και υδρογόνο, χωρίς εκτεταμένες επενδύσεις δικτύου προς όφελος της κοινωνίας. Αυτός είναι ακριβώς ο τύπος της ενεργειακής μετάβασης που πρέπει να προσφέρει η Ευρώπη στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ με το χαμηλότερο κόστος. Είμαστε έτοιμοι για αυτό».