Δημοσκόπηση Energia.gr: Ούτε Ένας στους 5 Συμμετέχοντες Δεν Θεωρεί Σωστά Σχεδιασμένο το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Δημοσκόπηση Energia.gr: Ούτε Ένας στους 5 Συμμετέχοντες Δεν Θεωρεί Σωστά Σχεδιασμένο το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
energia.gr
Σαβ, 15 Μαΐου 2021 - 14:35

Ούτε ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην επίκαιρη δημοσκόπηση του energia.gr για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», η οποία ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται σήμερα, δεν θεωρεί ότι το πρόγραμμα είναι σωστά σχεδιασμένο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πόσο ταλαιπωρήθηκε ο μέσος Έλληνας πολίτης που προσπάθησε να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση στο πρόγραμμα, διαδικασία η οποία μετετράπη σε ηλεκτρονικό …αγώνα ταχύτητας, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και επικρίσεις για αδιαφάνεια και ακόμη και λαθροχειρίες, ενώ εκφράστηκαν ακόμη και παράπονα ότι ευνοούνται τεχνηέντως οι «ολίγοι» και «μεγάλοι»…

Το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, που παρέχει χρηματικές ενισχύσεις για αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης,  αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης και άλλες επιλέξιμες παρεμβάσεις που εξοικονομούν ενέργεια και ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία των κατοικιών, κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια επίτευξης του φιλόδοξου στόχου που έχει τεθεί από το ΕΣΕΚ για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38% προϋποθέτει επενδύσεις περίπου € 1,0 δισεκ. κατ´ έτος για την επόμενη δεκαετία στον κτιριακό τομέα που ως γνωστό ευθύνεται για το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας. Ωστόσο, τα «παρατράγουδα» που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, με την – κατά πολλούς ενδιαφερόμενους αλλά και μηχανικούς, κακοσχεδιασμένη - πλατφόρμα σε κάθε περιφέρεια να ανοίγει και να κλείνει σε χρόνο –ρεκόρ άφησαν το αρνητικό τους αποτύπωμα και στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του energia.gr.

Έτσι, μόλις 19% των 179 συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι σωστά σχεδιασμένο και απαιτούνται μικρές μόνο διορθώσεις στην δομή του, με αυτές να μπορούν να συμπεριληφθούν στην επόμενη φάση του.

Αντίθετα, υπέρ της ριζικής αναθεώρησης ή και της αντικατάστασής του με ένα εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας και δομής πρόγραμμα είναι το υπόλοιπο 81% όσων απάντησαν στη διαδικτυακή μας δημοσκόπηση. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι την πλειοψηφία των απαντήσεων (41,9%) καταλαμβάνει η άποψη ότι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι λάθος στην σύλληψη του αφού δεν περιλαμβάνει άλλες κατηγορίες κτιρίων πλην ιδιόκτητων κατοικιών, με υψηλή οικονομική συμμετοχή ιδιοκτήτη, και άρα μεροληπτεί ταξικά. Επομένως, οι περισσότεροι αναγνώστες του energia.gr,  που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική αυτή δημοσκόπηση, θεωρούν ότι χρειάζεται ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

Όχι λιγότερο σημαντικό ποσοστό (31,9%) όσων συμμετείχαν, αν και δεν απορρίπτει εντελώς το υφιστάμενο πρόγραμμα, θεωρεί ότι αυτό και η πλατφόρμα έχουν σοβαρά λάθη στην σχεδίαση τους και άρα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση με επαναπροκήρυξη βάσει των σημερινών προδιαγραφών.

Οι τακτικοί μας αναγνώστες θυμούνται ότι κάθε φορά που παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μίας ηλεκτρονικής μας δημοσκόπησης, υπογραμμίζουμε ότι αυτή δεν είναι επιστημονική και έχει απλώς στόχο να αποτυπώσει μία ενδεικτική εικόνα των διαθέσεων της κοινής γνώμης σε ένα σημαντικό θέμα της εγχώριας ενεργειακής ατζέντας. Ωστόσο, αυτή τη φορά πιστεύουμε ότι η εικόνα της δημοσκόπησης είναι αρκετά αντιπροσωπευτική της αρνητικής εντύπωσης που άφησε στο κοινό η ως τώρα εφαρμογή του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Ήδη το ΥΠΕΝ, άλλωστε, προανήγγειλε ριζική αναθεώρηση κριτηρίων για τη νέα μορφή του προγράμματος που θα προκηρυχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στο τρέχον δίμηνο. Ευελπιστούμε οι αλλαγές να βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και να έχουν λάβει υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις όλων των εμπλεκομένων, ώστε να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αντιπροσωπευτικότητα.

Το energia.gr ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την ανταπόκριση του κοινού στη νέα διαδικτυακή του έρευνα, που ξεκινά την Δευτέρα, με θέμα άλλο ένα επίκαιρο θέμα ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μας στρατηγική.