Με το ξέφρενο ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων να αγγίζει την περασμένη Παρασκευή τα 57 ευρώ ανά τόνο, το κόστος της λιγνιτικής ενέργειας εκτινάσσεται οδηγώντας αναπόφευκτά σε ανατιμήσεις λογαριασμών ρεύματος.  Έτσι, η ΔΕΗ ενεργοποιεί πλέον τη ρήτρα CO2, την οποία είχε διατηρήσει «παγωμένη» το προηγούμενο διάστημα, παρότι ήταν ενσωματωμένη στα τιμολόγια από τον Σεπτέμβριο του 2019. Μάλιστα, όπως διέρρεαν την περασμένη εβδομάδα πηγές της επιχείρησης -με τις τιμές CO2 τότε στα 50 ευρώ και όχι στα 57 ευρώ-, η ενεργοποίησή της θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 7%, δηλαδή περί τα 3 ευρώ μηνιαίως, στο ανταγωνιστικό σκέλος τους.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση στα τιμολόγια αναμένεται να μειωθεί στα τιμολόγια του καλοκαιριού, οπότε περιορίζεται και η παραγόμενη από τον λιγνίτη ενέργεια. Το κόστος πάντως για τη ΔΕΗ είναι τεράστιο. Το 2020, με τις σαφώς πιο περιορισμένες τιμές CO2 (μεσοσταθμική τιμή περίπου στα 25,5 ευρώ ανά τόνο), η επιχείρηση κατέβαλε 393,5 εκατ. ευρώ, για τα περίπου 15,5 εκατομμύρια τόνουs C02 που εξέπεμψαν οι λιγνιτικοί της σταθμοί.

Με τη μεσοσταθμική τιμή για το 2021 να εκτιμάται (με τα σημερινά δεδομένα) ότι μπορεί να κυμανθεί στα 45 ευρώ ανά τόνο, οι δαπάνες θα εκτοξεύονταν εάν δεν είχαν προγραμματιστεί τα λουκέτα στις λιγνιτικές μονάδες της. Πέρα από το λουκέτο στην Καρδιά 4 και 4 φέτος, εντός του 2022 θα αποσυρθούν οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Άγιος Δημήτριος (1,2,3 και 4) και εντός του 2023 οι μονάδες Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Άγιος Δημήτριος 5, ενώ το 2025 σχεδιάζεται ότι θα αλλάξει καύσιμο η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Η …τρελή κούρσα στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών όμως, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα και τα τιμολόγια των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι μπορεί να μην διαθέτουν ρήτρα CO2, διατηρούν όμως τη ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).  Μάλιστα, πλέον συγκεντρώνουν ένα μεγάλο ποσοστό της λιανικής αγοράς, το οποίο ξεπερνά το 35%. Από τον Νοέμβριο του 2020, με την εφαρμογή του target model, αυξήσεις στα τιμολόγιά των ιδιωτών παρόχων οδήγησε χιλιάδες πελάτες – κυρίως της μέσης τάσης - σε ακύρωση συμβολαίων, καθώς καταγράφηκαν αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν και το 50%.  Και όσο αυξάνονται οι ρύποι, αλλά και οι τιμές του φυσικού αερίου, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα βρίσκεται στο …κόκκινο.

Το σενάριο  γίνεται όλο και πιο «σκοτεινό» καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι τιμές στο τέλος της δεκαετίας μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 ευρώ ανά τόνο CO2. Η ανηφόρα των τιμών CO2 σε συνδυασμό και με την υψηλή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσουν στα ύψη, έτι περαιτέρω, την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, την οποία οι πάροχοι ρεύματος θα μετακυλούν στους καταναλωτές.