Στη Βρετανία, τα ανθρακωρυχεία του Hebburn Colliery που έκλεισαν το 1932 μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της γεωθερμίας, αποδεικνύοντας στην πράξη πως τόσο οι τεχνολογίες εξόρυξης υδρογονανθράκων, όσο και τα παλιά ανθρακωρυχεία μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. 

Ένα έργο που στοχεύει στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας από αχρησιμοποίητα, πλημμυρισμένα ανθρακωρυχεία στη βορειοανατολική Αγγλία, έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά την περασμένη εβδομάδα, αφού του δόθηκε η άδεια για μια αρχική φάση δοκιμών.  Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της Global Market Insights, η αξία της γεωθερμικής αγοράς θα υπερβεί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει μακρά σχέση με την εξόρυξη άνθρακα, αλλά η παρακμή του κλάδου έχει πλήξει πολλές κοινότητες. Το τελευταίο διάστημα εκπονούνται μελέτες για την αξιοποίηση τους με άλλη χρήση. Σε ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες, του South Tyneside Council γνωστοποιήθηκε ότι εγκρίθηκαν οι μελέτες για την αξιοποίηση των πλημμυρισμένων ανθρακωρυχείων του Hebburn Colliery για λογαριασμό της γεωθερμίας.

Η ιδέα είναι ότι το έργο θα θερμαίνει κτίρια που ανήκουν στο συμβούλιο, το οποίο επεξεργάζεται το έργο μαζί με το Πανεπιστήμιο Durham και την Αρχή Άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως σημειώνει η Αρχή Άνθρακα, όταν εγκαταλείπονται υπόγεια ορυχεία, οι αντλίες που τα διατηρούσαν στεγνά συχνά απενεργοποιούνται  και τα ορυχεία γεμίζουν με νερό. Οι γεωλογικές διεργασίες θερμαίνουν το νερό και η θερμοκρασία παραμένει σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Εάν όλα πάνε καλά με το σχεδιασμό, μια αντλία θερμότητας θα χρησιμοποιηθεί τελικά για να εξαγάγει τη θερμότητα του νερού. Οι εργασίες γεώτρησης και η κατασκευή φρεατίων πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το φθινόπωρο. Το έργο, το οποίο θα επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση των 3,9 εκατομμυρίων λιρών μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αναμένεται να επιφέρει μείωση 319 τόνων εκπομπών άνθρακα ετησίως.

Την ίδια ώρα, η αξία της γεωθερμικής αγοράς θα υπερβεί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, όπως αναφέρεται στην τελευταία μελέτη της Global Market Insights. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγοράς, όπως η αυξανόμενη ανησυχία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η οποία αναγκάζει τις κυβερνήσεις να στραφούν στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας. Επίσης, ένας λόγος για την τόνωση της γεωθερμικής αγοράς είναι η αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή ενέργεια σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση των συμβατικών καυσίμων, λόγω των στόχων της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα υποστηρίζεται από αυστηρές κυβερνητικές πολιτικές σε διάφορες οικονομίες, ενθαρρύνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιταχύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της βιομηχανίας γεωθερμικής ενέργειας.

Να σημειωθεί πως το μερίδιο αγοράς της γεωθερμικής ενέργειας στις ΗΠΑ, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις συνολικότερα στον τομέα των ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια από το 2021 έως το 2027. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση από διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα και φορείς προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερους από 94 γεωθερμικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 3.714ΜW.