από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ πλέον του 1 GW, στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα των μονάδων διύλισης, στην κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), στην περιοχή του Διυλιστηρίου, ενώ εξετάζεται και η προοπτική μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων. Στα σχέδια του ομίλου είναι και δύο έργα για την αποθήκευση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παραγωγή υδρογόνου από νάφθα και από το 2025 και πράσινου υδρογόνου.
Συστηματική ανάπτυξη στις ΑΠΕ
Η πρώτη κίνηση της Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ έγινε τον Οκτώβριο του 2019 με την εξαγορά του 85% της «Στεφανέρ Eνεργειακή», που διαθέτει τρεις άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 9,4 MW. Τέσσερις μόλις μήνες αργότερα, η εταιρεία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της επιπλέον ισχύ 47 MW εξαγοράζοντας φωτοβολταϊκά πάρκα από εταιρείες συμμετοχών της θυγατρικής της Mytilineos, METKA _ΕGN.
Μέσα στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου του 2020, η Motor Oil προχώρησε σε δύο ακόμη εξαγορές, ενός αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 μεγαβάτ στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα και ενός επίσης αιολικού πάρκου, συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 40 MW, στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα.
Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρική της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW σε νησί του Αιγαίου.
Στις 14 Μαϊου 2021 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση από την TEFORTO HOLDINGS LIMITED* του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου έξι εταιρειών οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ένδεκα εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Οι παραπάνω έξι εταιρείες διαθέτουν, εκτός από τα δώδεκα αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής ολοκληρώθηκε στις 17 Μαϊου 2021 με την καταβολή ποσού 117,1 εκατ. ευρώ.
Ανανεώσιμα και Εναλλακτικά καύσιμα
Ο Όμιλος εξετάζει το σχεδιασμό μιας μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα, μελετά δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου. Στόχος είναι η συμμετοχή σε όλη την αλυσίδα αξίας πράσινης ενέργειας, αξιοποιώντας τις εμπορικές δυνατότητες μέσω των δραστηριοτήτων της NRG.
Επίσης, ο Όμιλος έχει σημαντική παρουσία στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας, δεδομένου ότι μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη. Για τον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα, γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να σχεδιάσει και να αναπτύξει υπεύθυνα στρατηγικό πλάνο με στόχο την ενεργειακή μετάβαση.
Τα σχέδια για το υδρογόνο
Για το 2021 ο όμιλος έχει προγραμματίσει αυξημένα κονδύλια για νέες επενδύσεις, που θα φθάσουν από 175 εκατ. ευρώ το 2020, τα 240 εκατ. ευρώ και θα είναι προσανατολισμένες στην απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (110,4 εκατ. ευρώ) αφορά στη «ναυαρχίδα» του επενδυτικού προγράμματος, το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή το Διυλιστήριο διαθέτει μία μονάδα συνεχούς καταλυτικής αναμόρφωσης νάφθας (CCR) που παράγει υδρογόνο ως παραπροϊόν και μια εξολοκλήρου μονάδα παραγωγής υδρογόνου, βασισμένη στην καταλυτική αναμόρφωση μεθανίου με ατμό, που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την παροχή υδρογόνου στις μονάδες του Διυλιστηρίου. Τώρα κατασκευάζεται και μία ακόμη μονάδα καταλυτικής αναμόρφωσης νάφθας, που θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 και θα παράγει καθαρό υδρογόνο ως παραπροϊόν.
Παράλληλα, ο όμιλος σχεδιάζει να επεκταθεί και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου ως το 2025, με απώτερο στόχο να αναδειχθεί σε μεγάλο παραγωγό καθαρού υδρογόνου, διεκδικώντας έτσι σημαντικό ρόλο στην οικονομία του υδρογόνου που αναμένεται να κυριαρχήσει στο μέλλον.
*(Από mononews.gr)