Με «προίκα» 750 με 800 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσουν στα ελληνικά νησιά δράσεις απανθρακοποίησης της οικονομίας τους. Για τη διαχείριση των κονδυλίων ιδρύθηκε το  «Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών», το οποίο  θα διοικείται από 7μελή Επιτροπή. Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε την Τρίτη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Τα κονδύλια θα προέρχονται από τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπών ρύπων της  προηγούμενου φάσης του ευρωπαϊκού  Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της περιόδου 2013-2020.  Η Ελλάδα, με ειδική ρύθμιση,  δικαιούται έσοδα από τη δημοπράτηση 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων για την απανθρακοποίση των νησιών, τα οποία θα πάρει την περίοδο 2021-2030. Μάλιστα, υπολογίζοντας

με βάση τις τιμές δικαιωμάτων του περασμένου Δεκεμβρίου το υπουργείο εκτιμά ότι η χώρα μας θα λάβει περί τα 750 με 800 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν αποκλείεται να πολλαπλασιαστούν, με το ράλι τιμών που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Ρύπων.

Τα συγκεκριμένα ποσά θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για μια σειρά δράσεων στα νησιά με στόχο την απανθρακοποίησή τους.  Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περί τα 450 εκατ. ευρώ θα καλύψουν δαπάνες του  ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Με την πρόοδο των διασυνδέσεων, σταδιακά, θα περιορίζονται οι εκπομπές ρύπων και με την ολοκλήρωση των έργων θα μηδενιστούν καθώς θα σταματήσει η λειτουργία των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, βελτιώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών.

Με τα υπόλοιπα περίπου 300 – 350 εκατ. ευρώ θα στηριχθούν δράσεις τύπου «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για τις ανάγκες των νησιών. Το σκεπτικό του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να μπορούν να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας όχι μόνο νοικοκυριά, αλλά και τουριστικές μονάδες ώστε να προωθηθεί ο βιώσιμος τουρισμός.  Επίσης, στον σχεδιασμό για τα έργα που θα τεθούν υπό την «ομπρέλα» του Ταμείου Απανθρακοποίησης θα είναι και ένα πρόγραμμα «Κινούμε Ηλεκτρικά» μόνο για τα νησιά, το οποίο θα επιδοτεί αλλαγή συμβατικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, με επίκεντρο τον στόλο των «Rent a car»  στις τουριστικές νησιωτικές περιοχές.  Επίσης, στόχος είναι να επιδοτούνται και φορτιστές.

Μάλιστα, παράλληλα με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) , το οποίο εκτός από τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, περιλαμβάνει και τα νησιά, θα παρέχεται …διπλή στήριξη στη νησιωτική χώρα. Με «εργαλεία» το νέο Ταμείο και το ΣΔΑΜ, θα επιχειρηθεί ανάσχεση των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών επιπτώσεων που θα επιφέρει η μετάβαση στις νησιωτικές κοινωνίες στην πορεία τους προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Στην επταμελή επιτροπή του Ταμείου Απανθρακοποίησης   μετέχουν οι Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, ESCP Business School, ως Πρόεδρος, και ως μέλη ο Δρ. Ιωάννης Βουγιουκλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Ειδικός Εμπειρογνώμονας,   ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, Χημικός Μηχανικός,   η Δρ. Νεκταρία Καρακατσάνη, Οικονομολόγος,   ο  Βασίλειος Τριαντάφυλλος, Δικηγόρος, Ειδικός Εμπειρογνώμονας,   η  Γεωργία Γιαννακίδου, Πολιτικός Επιστήμονας, και ο Χρήστος Συριόπουλος, Διεθνολόγος, Υπάλληλος Τμήματος Υποθέσεων Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στη Διεύθυνση Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Δραστηριοτήτων του ΥΠΕΝ.

H ομάδα στο πλαίσιο του έργου της θα διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση του "Επενδυτικού Σχεδίου Απανθρακοποίησης των Νησιών" και θα την υποβάλει στον υπουργό για έγκριση και θα  επικοινωνεί με τις αρμόδιες εθνικές και ενωσιακές αρχές ώστε να διασφαλιστεί η συμβατότητα των προτεινόμενων δράσεων με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.