Κρήτη: Στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις Ενεργειακές Κοινότητες – Το Παράδειγμα της «Μινώα»

Κρήτη: Στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις Ενεργειακές Κοινότητες – Το Παράδειγμα της «Μινώα»
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 28 Μαΐου 2021 - 08:27

Θετική είναι η ανταπόκριση αρκετών Δήμων στην Κρήτη για την στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, εκτιμώντας πως τόσο η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ιδρυθούν αρκετές ενεργειακές κοινότητες. Άλλωστε, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο 

Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, από τις 19 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη, σε εκδήλωση του ΚΑΠΕ, αναδεικνύεται η θετική άποψη που έχουν οι πολίτες απέναντι στα αιολικά έργα (άνω του 60%), ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα συγκεντρώνουν τα ποσοστά σε σχέση με το πόσο καλά ενημερωμένοι για τις ΑΠΕ δηλώνουν οι πολίτες, όπου ξεκινούν από το 50% για τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες και φτάνουν μέχρι το 90% για τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του νομού Χανίων, με θέμα τις προοπτικές των ενεργειακών κοινοτήτων στην Κρήτη τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκδηλώνοντας το θετικό ενδιαφέρον που υπάρχει.  Ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, δήλωσε πως «οι εξελίξεις στην περιφέρεια με την ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης οδηγούν στο συμπέρασμα πως σταδιακά το νησί βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση, ενώ δημιουργούνται νέες δυνατότητες για τις ΑΠΕ». Σημείωσε πως οι ενεργειακές κοινότητες είναι η απάντηση στο ενδεχόμενο ανάπτυξης των ΑΠΕ μόνο από λίγες εταιρίες, γεγονός που θα δημιουργήσει συγκρούσεις σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ υπογράμμισε πως είναι δεδομένη η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στις ενεργειακές κοινότητες.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για την ανάγκη διαλόγου για τις ενεργειακές κοινότητες. «Ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες παρέχει δυνατότητες και πρέπει να αναζητήσουμε τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ανάμεσα στους Δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ενεργειακές κοινότητες και ο Δήμος Πλατανιά με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαλανδράκη να γνωστοποιεί πως ο Δήμος έχει δεσμεύσει ένα ποσό για την ανάθεση μελέτης που αφορά την κατασκευή ενεργειακής κοινότητας.

Το παράδειγμα της ενεργειακής κοινότητας «Μινώα»

Ένα από τα επιτυχημένα εγχειρήματα ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα μας είναι της «Μινώα» στην Κρήτη, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 250 φυσικά πρόσωπα. Πριν λίγες ημέρες, κατέθεσε στο ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για τη σύνδεση Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 405 kW, το οποίο θα αξιοποιηθεί με Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό (Virtual Net metering). Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κατσαπρακάκης μίλησε για την πρόταση της «Μινώα» στη δράση Clean Energy for EU Islands για την εκτίμηση της απαιτούμενης υποδομής αναερόβιας χώνευσης για τη θέρμανση των 12 μεγαλύτερων πόλεων της Κρήτης με βιοαέριο, μέσω συστημάτων συμπαραγωγής. Ανέφερε, επίσης πως στην Κρήτη όλες οι ανάγκες θέρμανσης κτηρίων μπορούν να καλυφθούν από τη βιομάζα και τους ηλιακούς συλλέκτες (550.000MWh).