Η Σερβία αποφάσισε να σταματήσει την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού Kolubara B, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο σοβαρό βήμα στην ενεργειακή μετάβαση. Το Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας είπε ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν σημαίνει ξαφνικό κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, αλλά ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας δήλωσε στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Elektroprivreda Srbije (EPS) σε επιστολή για να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού 350 MW Kolubara B. Το συνδικάτο εξόρυξης Kolubara οργάνωσε μια διαμαρτυρία στο εργοτάξιο του εργοστασίου κοντά στο Kalenić.

Τα τελευταία χρόνια, η Σερβία έχει θέσει σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 500 MW, αλλά εξακολουθεί να παράγει τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα με συνολική ισχύ 4 GW. Επιπλέον, η EPS κατασκευάζει ήδη τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Kostolac B3, με ισχύ 350 MW, και έχει προγραμματίσει επίσης την Kolubara B. Με την έγκριση του πρώτου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές, το Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας, με επικεφαλής τον Υπουργό Zorana Ο Mihajlović, τερμάτισε το αδιέξοδο στη διαδικασία μετάβασης ενέργειας και δημιούργησε συνθήκες για την αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η μείωση της παραγωγής σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους η EPS υπέγραψε σύμβαση με την Power Construction Corp. της Κίνας για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού Kolubara B.