Την πρόθεσή του να χαλαρώσει το πρόγραμμα περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου, για την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, αναμένεται να επιβεβαιώσει ο OPEC+ κατά την σύνοδό των υπουργών των χωρών- μελών του την ερχόμενη εβδομάδα. Το διεθνές καρτέλ θα προβεί σε αύξηση της παραγωγής του κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως αυτό τον μήνα και κατά 400.000 βαρέλια τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς

Η απόφαση που θα ληφθεί στη σύνοδο της προσεχούς Τρίτης συνιστά μια προσωρινή παύση της τακτικής αιφνιδιασμού των αγορών που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα ο OPEC+. Επιπροσθέτως, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να προχωρήσει, με τη σειρά της σε μια σταδιακή μείωση των πρόσθετων μονομερών περικοπών της παραγωγής της, ύψους 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, κατά τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης με μια σειρά μηνιαίων αυξήσεων της τάξης των 250.000 βαρελιών ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο. Συνολικά, το διεθνές καρτέλ αναμένεται να επιστρέψει στην αγορά ποσότητες της τάξης των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα έως και τον προσεχή Ιούλιο.

Η απόφαση που ελήφθη ήδη από τις αρχές Απριλίου, σηματοδότησε την πεποίθηση της ηγεσίας  των χωρών-μελών του ΟPEC + ότι η αγορά θα ήταν σε θέση να απορροφήσει αυτού του ύψους την προσφορά, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της Covid-19 επιταχύνονται και οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν περισσότερο. Το διεθνές καρτέλ  αλλά και το σύνολο σχεδόν των αναλυτών αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει έντονα κατά το β’ εξάμηνο του 2021 και θα ανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, έως το τέλος του δ’ τριμήνου του έτους που διανύουμε. Παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας σε ορισμένες από τις μεγάλες εισαγωγικές αγορές πετρελαίου στην Ασία, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, εν τούτοις, ο ΟPEC+, όπως οι εκτιμητές και οι αναλυτές της αγοράς, αναμένουν από αυτή να απορροφήσει τον πρόσθετο όγκο παραγωγής, ακόμη και σε περίπτωση που το Ιράν επιστρέψει κανονικά στις τάξεις των εξαγωγέων αργού πιθανώς κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ρωσία υπολογίζει το έλλειμα της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου στα επίπδα του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κρεμλίνουυ, Αλεξάντερ Νόβακ την περασμένη Τετάρτη. Στις δε αρχές της εβδομάδας, η Goldman Sachs διατήρησε τις προοπτικές της για αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα 80$ ανά βαρέλι έως το τέλος του έτους, παρά την πιθανότητα επιστροφής του Ιράν στην αγορά.

(Eβδομαδιαία διακύμανση τιμών Brent. Πηγή: FT.com)

Σήμερα (10:25 ώρα Ελλάδας) η τιμή του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, κινείται σε στενός εύρος διακύμανσης με οριακές απώλειες 0,17, στα 69,34 δολάρια, με την ετήσια μεταβολή του να διαμορφώνεται ανοδικά, στο +95,88%.

Όλα τούτα συμβαίνουν καθώς οι τελευταίες ππληροφορίες θέλουν τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, την Μέση Ανατολή,  να προσανατολίζεται να μετασχηματιστεί σε κορυφαίο εξαγωγέα καθαρής ενέργειας πράσινου υδρογόνου, μέσω της τεχνικής της ηλεκτρόλυσης νερού με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακές ή αιολικές εγκαταστάσεις. Το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα από βιομηχανίες έντασης ενέργειας και τα κράτη της περιοχής δεν θέλουν να μείνουν πίσω από τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και το drive για την Ενεργειακή Μετάβαση.

Παράλληλα, ορισμένες από τις χώρες-μέλη του OPEC+ που εξαρτώνται περισσότερο από άλλες από τις εξαγωγές πετρελαίου, φέρονται αποφασισμένες να μεταπηδήσουν στις εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας και να απομακρυνθούν από το πετρέλαιο, ιδίως καθώς το κλίμα για τα ορυκτά καύσιμα γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του ΙΕΑ. Την περασμένη εβδομάδα, δύο ανακοινώσεις έργων πράσινου υδρογόνου στην Μέση Ανατολή προκάλεσαν αίσθηση: Το Ντουμπάι ξεκίνησε να κατασκευάζει το πρώτο έργο πράσινου υδρογόνου βιομηχανικής κλίμακας στην περιοχή, ενώ το Ομάν ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες πράσινου υδρογόνου στον κόσμο!