Έτσι, σύμφωνα με γνώστες νομικών θεμάτων ΑΠΕ, όσοι διαθέτουν τιμολόγια που έχουν εξοφληθεί με καθυστέρηση άνω των 20 ημερών, δηλαδή πέραν της προβλεπόμενης από τη σύμβασή τους με τον διαχειριστή προθεσμίας, εφόσον προσφύγουν στα δικαστήρια έχουν πιθανότητα δικαίωσης και άρα έχουν λαμβάνειν, μετά την απόφαση αυτή, που δημιουργεί δεδικασμένο.
Σημειώνεται ότι ο παραγωγός που διεκδίκησε και πήρε τα 38.000 ευρώ άσκησε αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια και δικαιώθηκε τελεσίδικα ως προς την απαίτηση των τόκων υπερημερίας για την καθυστερημένη πληρωμή τιμολογίων του δύο ετών παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά του πάρκα.
Όπως αναφέρεται από νομικούς κύκλους, οι τόκοι υπερημερίας δεν θεωρούνται επιβάρυνση, καθώς ο οφειλέτης καρπώθηκε την καθυστέρηση καταβολής της οφειλής του, δηλαδή εκμεταλλεύτηκε τα χρήματα του κεφαλαίου.
Επενδυτική ασφάλεια
Μιλώντας στη «Ν», ο κ. Νάσος Μιχελής της δικηγορικής εταιρείας MStR LAW, που χειρίστηκε την υπόθεση με τους τόκους υπερημερίας στο Εφετείο Αθηνών, τονίζει ότι «η εκ των υστέρων παραμόρφωση ενός νομικού πλαισίου που παρουσιάστηκε ως εγγυημένο και σταθερό στους επενδυτές, δημιουργεί κατά τη γνώμη μου μία επενδυτική ανασφάλεια για το μέλλον». Μάλιστα σημειώνει ότι γι' αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις υπάρχουν ήδη προσφυγές, ωστόσο οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα είναι αρνητικές, ενώ ανοικτό είναι να οδηγηθούν τα θέματα στον Άρειο Πάγο.
«Τα ανώτερα δικαστήρια, και εννοώ το ΣτΕ, με πρόσφατη απόφασή του και το Εφετείο Αθηνών στην απόφαση για την επιδίκαση των τόκων υπερημερίας, ευθυγραμμίστηκαν στο ζήτημα της αρμοδιότητας, κρίνοντας και σωστά, ότι αρμόδια να δικάσουν τις διαφορές αυτές είναι τα πολιτικά δικαστήρια», αναφέρει ο κ. Μιχελής.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")