Μπορεί το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ανακοίνωση του επόμενου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες, όμως την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι δήμοι στη χώρα μπαίνουν στη «μάχη» της εξοικονόμησης ενέργειας, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στον τομέα αυτό. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

βρίσκεται η ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, κτίρια διοίκησης), αλλά και ο οδοφωτισμός. Χαρακτηριστική περίπτωση ο δήμος Χανίων, οι τεχνικές υπηρεσίες του οποίου ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις εργασίες τοποθέτησης και εγκατάστασης νέου δικτύου οδοφωτισμού επί των πεζοδρομίων σε τρεις περιοχές (σε Ελ. Βενιζέλου, Σούδα και Νέα Κυδωνία). Συνολικά τοποθετήθηκαν 50 νέοι φωτιστικοί ιστοί, ενώ, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι τοποθετήσεις φωτιστικών LED θα συνεχιστεί σε όλο το εύρος του δήμου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμος Άργους-Μυκηνών, ο οποίος προχωράει σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό, με τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Καμπόσο, σε πρόσφατες δηλώσεις του να αναφέρει πως επιλέχθηκε η βέλτιστη λύση, με το κέρδος να φτάνει στο 75%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος Άργους-Μυκηνών είχε εκπονήσει στο παρελθόν σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας, όπου υπολόγιζε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο δήμο σε 260.122 τόνους CO2 ετησίως, με έτος αναφοράς το 2013.

Στα φωτεινά παραδείγματα και ο δήμος Μεγάρων, που δοκιμάστηκε πρόσφατα από τις πυρκαγιές. Ο δήμος αποφάσισε τη συμμετοχή του ως ιδρυτικού μέλους, στο «Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή (Climattica)». Όπως αναφέρει  σε ανακοίνωσή του, το δίκτυο «θα προωθήσει καινοτόμες βιώσιμες τεχνολογίες στην καθαρή ενέργεια, στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Θα εστιάσει στην κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια των φυσικών πόρων, και να περιοριστούν τα απόβλητα, δημιουργώντας ένα νέο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας στην Ευρώπη ψηφίζουν υπερ της ενίσχυσης των δράσεων που αφορούν την ανακαίνιση κτιρίων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμώντας πως είναι ένα τρόπος για να υπάρξει μια βιώσιμη οικονομία μετά την πανδημία της COVID-19. Η ανακαίνιση των κτιρίων, σύμφωνα με αναλυτές θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Παράλληλα, να σημειωθεί πως σε όλη την Ευρώπη, 50 εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια που οφείλεται σε χαμηλά εισοδήματα, υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, καθώς και ανεπαρκή στέγαση. Το κύμα ανακαίνισης κτιρίων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της ανεπαρκούς στέγασης, εκτιμούν αναλυτές.