IGU: Η Ασία Πρωταγωνιστεί στη Ζήτηση LNG, Μεγάλες οι Εξαγωγικές Προοπτικές της Αφρικής

IGU: Η Ασία Πρωταγωνιστεί στη Ζήτηση LNG, Μεγάλες οι Εξαγωγικές Προοπτικές της Αφρικής
energia.gr
Πεμ, 3 Ιουνίου 2021 - 16:37

Η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις περιφέρειες της Ασίας-Ειρηνικού και της Ασίας το 2020 αντιστοιχούσε στο 70% των εισαγόμενων όγκων, ενώ τα πρόσφατα αποθέματα φυσικού αερίου αύξησαν την δυνητική ικανότητα υγροποίησης ΥΦΑ στην Αφρική, θέτοντας την ήπειρο στο προσκήνιο ως πιθανή βασική περιοχή εξαγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της νέας έκθεσης της Διεθνοιύς Ένωσης Φυσικού Αερίου (International Gas Union  - IGU) που συγκέντρωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Το 2020 ήταν η 7η συνεχόμενη χρονιά αύξησης του εμπορίου LNG παρά τις σχετικές με το COVID-19 επιπτώσεις στην προσφορά και τη ζήτηση παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση World LNG 2021 της IGU. Η Αυστραλία ξεπέρασε το Κατάρ ως o μεγαλύτεροw εξαγωγέαw LNG πέρυσι με 77,8 εκατομμύρια τόνους. Το Κατάρ ακολούθησε με 77,1 εκατομμύρια τόνους, οι ΗΠΑ με 44,8 εκατομμύρια τόνους και η Ρωσία με 29,6 εκατομμύρια τόνους. Η Μαλαισία έγινε η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα με 23,9 εκατομμύρια τόνους το 2020.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία αύξησαν τις εξαγωγές τους συνολικά κατά 13,4 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, η πλειονότητα των οποίων προερχόταν από τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία ηγήθηκε των εισαγωγών LNG σε όλον τον κόσμο με 74,4 εκατομμύρια τόνους παρά το γεγονός ότι η ζήτησή της μειώθηκε κατά 2,4 εκατομμύρια τόνους έναντι του 2019. Εκτός από την πτώση της ζήτησης στην Ιαπωνία, η ζήτηση του Μεξικού και της Γαλλίας μειώθηκε κατά 3 και 2,5 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα, οι οποίες ήταν και οι μεγαλύτερες μειώσεις παγκοσμίως.

Η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας με 68,9 εκατομμύρια τόνους, η Νότια Κορέα ακολούθησε με 40,8 εκατομμύρια τόνους, η Ινδία με 26,6 εκατομμύρια τόνους και η Ταϊβάν με 17,8 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του IGU. Η Μιανμάρ ήταν μια νέα προσθήκη στη λίστα των παγκόσμιων καθαρών εισαγωγέων LNG το 2020, εισάγοντας 0,2 εκατομμύρια τόνους.

“Η Ασία παραμένει ο πρωταρχικός μοχλός ζήτησης για LNG, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα - με την Ιαπωνία, την Κίνα, την Κορέα, την Ινδία η ευρύτερη περιοχή αναμένεται να είναι από τις πρωταρχικές κινητήριες δυνάμεις της ζήτησης», όπως αναφέρει η IGU σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς το Anadolu.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το LNG δεν έχει ζήτηση σε παγκόσμιες αγορές. Η ΕΕ εισάγει 81 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή περισσότερο από την Κίνα ή την Ιαπωνία μόνο, αλλά προφανώς είναι κάπως κατακερματισμένη και πουθενά τόσο σημαντική όσο οι εισαγωγές της Ασίας-Ειρηνικού». Η Τουρκία έγινε η 9η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής LNG πέρυσι με 10,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την IGU.