Δασμούς Άνθρακα στην Εισαγωγή Ηλεκτρισμού, Τσιμέντου και Χάλυβα στην ΕΕ Θέλει να Επιβάλει η Κομισιόν

Δασμούς Άνθρακα στην Εισαγωγή Ηλεκτρισμού, Τσιμέντου και Χάλυβα στην ΕΕ Θέλει να Επιβάλει η Κομισιόν
energia.gr
Πεμ, 3 Ιουνίου 2021 - 18:34

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς που σχετίζονται με τις εκπομπές άνθρακα στις εισαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, του τσιμέντου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από ένα καθεστώς που θα συνδέεται με το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (​EU ETS). σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters. Η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει την επιβολή εισαγωγικών δασμών άνθρακα στις 14 Ιουλίου, μια κίνηση που αποσκοπεί να θέσει τις επιχειρήσεις της ΕΕ σε ισότιμη βάση με ανταγωνιστές σε χώρες με πιο ελαστικές πολιτικές για τον άνθρακα

Ο συνοριακός δασμός θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2026, με πιθανή «μεταβατική περίοδο» από το 2023, σύμφωνα με σχέδιο της πρότασης, στο οποίο έκανε αναφορά για πρώτη φορά το Bloomberg News αργά την Τετάρτη. Το προσχέδιο πιθανόν να αλλάξει πριν από την τελική δημοσίευση.  

Η νέα δασμολογική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αφορά τις εισαγωγές σε σίδηρο και χάλυβα, αλουμίνιο, τσιμέντο, λιπάσματα και ηλεκτρισμό. Οι εισαγωγείς θα πρέπει να αγοράσουν ψηφιακά πιστοποιητικά, με το καθένα να αντιπροσωπεύει έναν τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενσωματωμένο στα εισαγόμενα προϊόντα τους. Η τιμή των πιστοποιητικών θα συνδέεται με το κόστος των αδειών στην αγορά άνθρακα της ΕΕ και θα βασίζεται στη μέση τιμή των εβδομαδιαίων δημοπρασιών αδειών άνθρακα της ΕΕ.  

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη υποχρεούνται να αγοράζουν άδειες από την αγορά άνθρακα της ΕΕ (EU ETS) για την κάλυψη των εκπομπών τους. Η τιμή αυτών των αδειών αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος, ενώ σήμερα, Πέμπτη, έφτασε να διαπραγματεύεται στα 51 ευρώ (62,06 $) ανά τόνο CO2.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, αλλά δήλωσε ότι το μέτρο θα συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καθώς θα σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές που αφορούν την παραγωγή ορισμένων αγαθών τους ώστε να μπορούν να τα πωλούν στην αγορά της ΕΕ.

Κάθε χρόνο, έως τις 31 Μαΐου, οι εισαγωγείς θα πρέπει να αναφέρουν το ποσό των εκπομπών που έχουν ενσωματωθεί στα αγαθά που εισήγαγαν στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος και να παραδώσουν τον αντίστοιχο αριθμό πιστοποιητικών εισφοράς στα σύνορα. Εάν ένας εισαγωγέας δεν καταφέρει να δηλώσει σωστά τις εκπομπές του ή το ποσό δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα, ο αριθμός των πιστοποιητικών που πρέπει να παραδώσει θα βασίζεται στις προεπιλεγμένες τιμές, σύμφωνα με το προσχέδιο. Η μη υποβολή πιστοποιητικού θα έχει ως αποτέλεσμα χρηματική ποινή τριπλάσια από το κόστος του πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο ανέφερε ότι οι εισαγωγείς ενδέχεται να είναι σε θέση να ζητήσουν μείωση του διασυνοριακού κόστους άνθρακα, εάν είναι εγκατεστημένοι σε χώρα όπου ήδη πληρώνουν για τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα. Η Κίνα και η Καλιφόρνια είναι μεταξύ των περιοχών που χρησιμοποιούν ήδη συστήματα τιμολόγησης CO2, αν και το πεδίο εφαρμογής και το επίπεδο τιμών σε αυτές είναι διαφορετικό από αυτό της ΕΕ.