Η απογείωση από το δορυφορικό κέντρο εκτόξευσης Jiuquan στην έρημο του Γκόμπι έγινε στις 09:22 ώρα Πεκίνου (01:22 GMT).
Οι τρεις άντρες - Nie Haisheng, Liu Boming και Tang Hongbo - πρόκειται να περάσουν τρεις μήνες πάνω στη μονάδα Tianhe περίπου 380 χλμ. (236 μίλια) πάνω από τη Γη.
Θα είναι η μεγαλύτερη διαστημική αποστολή της Κίνας μέχρι σήμερα και η πρώτη σε σχεδόν πέντε χρόνια.
Η εκτόξευση και η επακόλουθη αποστολή είναι μια άλλη απόδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης και ικανότητας της Κίνας στον διαστημικό τομέα.
Τους τελευταίους έξι μήνες, η χώρα επέστρεψε δείγματα πετρωμάτων και εδάφους στη Γη από την επιφάνεια της Σελήνης και προσγείωσε ένα εξάτροχο ρομπότ στον Άρη - αποστολές περίπλοκες όσο και προκλητικές.
Τι θα κάνει το πλήρωμα στο διάστημα;
Ο πρωταρχικός στόχος του Διοικητή Nie Haishen και της ομάδας του στην αποστολή Shenzhou-12 είναι να θέσει σε λειτουργία τη μονάδα Tianhe βάρους 22,5 τόνων.
"Έχω πολλές προσδοκίες", είπε ο κ. Nie πριν από την έναρξη.
"Πρέπει να δημιουργήσουμε το νέο μας σπίτι στο διάστημα και να δοκιμάσουμε μια σειρά νέων τεχνολογιών. Έτσι, η αποστολή είναι δύσκολη και δύσκολη. Πιστεύω ότι με τους τρεις μας να συνεργαζόμαστε στενά, κάνοντας διεξοδικές και ακριβείς λειτουργίες, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις μας Έχουμε την εμπιστοσύνη να ολοκληρώσουμε την αποστολή."
Είναι το πρώτο και βασικό συστατικό σε αυτό θα είναι τελικά ένας σταθμός περίπου 70 τόνων που βρίσκεται σε τροχιά, και θα περιλαμβάνει χώρους διαμονής, επιστημονικά εργαστήρια και ακόμη και ένα τηλεσκόπιο κατηγορίας Hubble.
Η κατασκευή θα τροφοδοτείται από τακτικές παραδόσεις φορτίου, καθώς και αποστολές πληρώματος.
Τι γνωρίζουμε για τους αστροναύτες;
Οι κινεζικές αρχές διατήρησαν τις ταυτότητες των αστροναυτών Shenzhou-12 μέχρι τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
Η Nie Haisheng, 56 ετών, λέγεται ότι είναι ο παλαιότερος αστροναύτης της Κίνας στο διάστημα.
Είναι βετεράνος δύο προηγούμενων πτήσεων, η οποία περιελάμβανε μια 15ήμερη επίσκεψη το 2013 στο πρωτότυπο διαστημικό σταθμό Tiangong-1, ο οποίος έκτοτε απενεργοποιήθηκε.
Οι συνεργάτες του, ο Liu Boming (54) και ο Tang Hongbo (45), προέρχονται επίσης από την αεροπορία. Η προηγούμενη εμπειρία διαστημικών πτήσεων του Liu ήταν στην αποστολή Shenzhou-7 το 2008 όπου συμμετείχε στον πρώτο διαστημικό περίπατο της Κίνας.
Οι Tang Hongbo (L), Nie Haisheng (C) και Liu Boming (R) μίλησαν με δημοσιογράφους την Τετάρτη από πίσω από το διαχωριστικό γυαλί - ένα μέτρο καραντίνας πριν από την πτήση.
Τα τρόφιμα, τα καύσιμα και ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί το τρίο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Tianhe παραδόθηκαν από έναν ρομποτικό φορτηγό τον περασμένο μήνα.
Αυτό το φορτηγό είναι ακόμη συνδεδεμένο και οι άνδρες θα κάνουν την πρώτη αποστολή της συσκευασίας από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν. Στην παράδοση συμπεριλαμβάνονται δύο στολές που θα χρειαστούν να κάνουν διαστημικά πεζοδρόμια στο εξωτερικό του Tianhe.
Ποιες είναι οι διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας;
Η Κίνα τα τελευταία χρόνια δεν έχει κρύψει τις διαστημικές της φιλοδοξίες.
Έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά στις διαστημικές προσπάθειές της και το 2019 έγινε η πρώτη χώρα που έστειλε ένα rover στην άκρη της Σελήνης.
Αλλά έπρεπε να το κάνει μόνη της για την ανάπτυξη ενός διαστημικού σταθμού, εν μέρει επειδή έχει αποκλειστεί από το έργο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Οι ΗΠΑ, που είναι επιλεφαλής της συνεργασίας (με τη Ρωσία, την Ευρώπη, τον Καναδά και την Ιαπωνία) εχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με το ασιατικό έθνος σε τροχιά.
Από την πλευρά της, η Κίνα λέει ότι είναι ανοιχτή σε ξένη συμμετοχή στο σταθμό της. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό σημαίνει φιλοξενούμενα επιστημονικά πειράματα. Για παράδειγμα, το πλήρωμα Shenzhou-12 θα διεξάγει έρευνες για καρκίνο που οδηγούνται από τη Νορβηγία. Και στο εξωτερικό του σταθμού, υπάρχει μια τηλεσκοπική φασματογραφία που έχει αναπτυχθεί από την Ινδία για να μελετήσει τις υπεριώδεις εκπομπές που προέρχονται από το βαθύ διάστημα, από τα αστεράκια.
Όμως, μακροπρόθεσμα, πιθανότατα θα υπάρξουν και επισκέψεις στο σταθμό από μη Κινέζους υπηκόους.
Η Ρωσία, η οποία έχει μοιραστεί τεχνολογία στο παρελθόν με την Κίνα, ανέφερε τη δυνατότητα αποστολής κοσμοναύτων.
Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης για την παρουσίαση του πληρώματος Shenzhou-12, ο Τζι Τσιμίνγκ, βοηθός διευθυντής του οργανισμού ανθρωπίνων διαστημικών πτήσεων της Κίνας, δήλωσε: "Χαιρετίζουμε τη συνεργασία εν γένει."
"Πιστεύεται ότι, στο εγγύς μέλλον, μετά την ολοκλήρωση του κινεζικού διαστημικού σταθμού, θα δούμε Κινέζους και ξένους αστροναύτες να πετούν και να συνεργάζονται", πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Xi Jinping έθεσε επίσης την υποστήριξή του πίσω από τις διαστημικές προσπάθειες της χώρας και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν τακτικά το «διαστημικό όνειρο» ως ένα βήμα στην πορεία προς την «εθνική αναζωογόνηση».