Εξελίξεις δρομολογούνται στη γεωθερμία, καθώς όπως φαίνεται το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία. Ήδη στη χώρα μας, έχει πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός που αφορούσε την έρευνα και αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων των Μεθάνων, της Βόρειας Λέσβου, της Νισύρου, και της ομάδας νησιών Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου. 

Στη χώρα μας βέβαια εκτελούνται παράλληλα και πολλά έργα χαμηλής ενθαλπίας, με τη γεωθερμία να έχει αξιοποιηθεί από αρκετούς ελληνικούς δήμους. Ανάμεσα στις περιοχές που έχει αξιοποιηθεί η γεωθερμία είναι η Αλεξανδρούπολη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος.

καθώς έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από έργα. Ειδικότερα, μιλάμε για μια περιοχή όπου μέσα στους επόμενους μήνες θα κατασκευαστεί μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 800MW. Επίσης, προχωρά  η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου.  Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννης Φαλέκας, Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, πρώην Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σε εκδήλωση για τη γεωθερμία, με πρωτοβουλία του ΕΚΕΤΑ, «η Αλεξανδρούπολη έχει τη μοναδική άδεια στην Ελλάδα για όλες τις χρήσεις της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας», εκτιμώντας πως η περιοχή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αξιοποίησης της γεωθερμίας και αναφερόμενος στον διεθνή διαγωνισμό για ηλεκτροπαραγωγή. «Πλέον ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει θέσει το θέμα της ηλεκτροπαραγωγής, στις κεφαλές των γεωτρήσεων που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες -μέχρι 99 βαθμούς- για να τοποθετηθούν μηχανήματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φαλέκας ανέδειξε και μια σειρά από ζητήματα όπως το γεγονός  πως ενώ υπάρχει τεχνογνωσία στις αντλίες θερμότητας στις μεγάλες θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν πολλά μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αργύριος Μπαϊρακλιλής, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος του ΑΠΘ μιλώντας στην ίδια εκδήλωση για την περίπτωση των Γρεβενών, τόνισε πως  σε λίγα χρόνια θα γίνει η πόλη της γεωθερμίας, γιατί έχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο για εγκατάσταση συστημάτων αβαθούς γεωθερμίας σε ενεργοβόρα κτίρια, όπως το δημαρχείο  και πολλά σχολεία. Ο κ.  Μπαϊρακλιλής σημείωσε πως με τις σημερινές τιμές πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κοντά στο 70%, ενώ η απόσβεση ενός γεωθερμικού συστήματος είναι στα 5-7 έτη. Μάλιστα αναφερόμενος στην εξέλιξη της τεχνολογίας στο κομμάτι αξιοποίησης της γεωθερμίας, επεσήμανε πως υπάρχει μια επιφυλακτικότητα από αρκετό κόσμο στην Ελλάδα, όμως σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της βόρειας Ευρώπης, η χρήση της έχει προχωρήσει.

Όπως έχουμε αναφέρει παλιότερα στο Energia.gr στα Γρεβενά μετά το επιτυχημένο παράδειγμα της χρήσης γεωθερμίας στο κτίριο του ΕΠΑΛ, σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχο έργο στο κλειστό γυμναστήριο, με το κόστος θέρμανσης και ψύξης να αναμένεται να πέσει μέχρι και 70% σε σύγκριση με τη χρήση πετρελαίου εξοικονομώντας πόρους για το δήμο και τους πολίτες. Το έργο στο κλειστό γυμναστήριο περιλαμβάνει σύμφωνα με το δήμο σύστημα θέρμανσης και ψύξης με γεωθερμία, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και κερκίδων, καθώς και την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων με νέες λάμπες τύπου LED.