Η σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή Aramco εξασφάλισε παράταση ενός έτους στο δάνειο των 10 δις δολαρίων που άντλησε πέρυσι, μετά από τη διαπραγμάτευση βελτιωμένων όρων, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Reuters. Υπενθυμίζεται ότι η Aramco είχε προβεί σε δανεισμό δεκάδων δισ. δολαρίων τα τελευταία χρόνια ώστε η Σαουδική Αραβία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της σε μια εποχή χαμηλότερων τιμών πετρελαίου

Η παράταση  έρχεται καθώς η εταιρεία έχει προβεί σε δημόσια πώληση μειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία, ενώ πρόσφατα μίσθωση και μέρος των αγωγών της για 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, κατά τους τελευταίους μήνες επαναδιαπραγματεύτηκε και επέκτεινε ένα δάνειο ενός έτους ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνάψει τον Μάιο του 2021, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Το δάνειο είχε δυνατότητα παράτασης ενός έτους, αλλά αντί να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για να επεκτείνει τη συμφωνία - όπως είχε συμφωνηθεί ως μέρος αυτής της δανειακής διευκόλυνσης - ζήτησε καλύτερους όρους για να αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με τις ως άνω πηγές.

Η τιμολόγηση είναι πιο αυστηρή σε σχέση με το αρχικό δάνειο οφείλεται σε ένα «ασφάλιστρο COVID» που προέκυψε από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς πέρυσι, ανέφερε μια από τις πηγές. Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι η διευρυμένη διευκόλυνση πληρώνει έως και 30% -40% λιγότερο από ό, τι θα είχε καταβάλει βάσει της αρχικής συμφωνίας. «Είναι πολύ καλοί στη διαπραγμάτευση», σχολιάζει μια άλλη πηγή. Η Aramco δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν στην Aramco και, σύμφωνα με όσα είπε ένας τραπεζίτης,  εισακούουν «επιθετικά» αιτήματα τιμολόγησης εν μέρει λόγω της νέας επιχείρησης που αναμένεται να δημιουργήσει η σαουδαραβική πετρελαϊκή, ανέφεραν δύο από τις πηγές στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman δήλωσε τον Απρίλιο ότι το βασίλειο συζητούσε να πουλήσει μερίδιο 1% της Aramco σε μια παγκόσμια εταιρεία ενέργειας και θα μπορούσε να πουλήσει περαιτέρω μετοχές εντός του επόμενου έτους ή δύο, μεταξύ άλλων και σε διεθνείς επενδυτές.

Η Aramco επιχειρεί και την πώληση μεριδίου στους αγωγούς φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Η συμφωνία αγωγών ύψους 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποστηρίχθηκε από δάνεια 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου από οκτώ τράπεζες και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε σε 10 επιπλέον τράπεζες, ανέφεραν δύο από τις πηγές.