Παρ' όλα αυτά, δεν θα πρέπει να επιβάλλονται ασχέτως του κόστους που τις συνοδεύουν: οι υποχρεώσεις πρέπει να έχουν αναλογικό χαρακτήρα και να είναι κατάλληλες για το σκοπό που εξυπηρετούν.
Η έκθεση Ντράγκι επεσήμανε ορθά τους κινδύνους της υπερ-ρύθμισης και τις επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα και την ευημερία.
Επίσης, τόσο οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας όσο και των κρατών-μελών τόνισαν πρόσφατα, την ανάγκη για ουσιαστική απλοποίηση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων και προέτρεψαν στο να αναληφθεί «γενναία δράση» προς αυτή την κατεύθυνση.
Το υφιστάμενο πλαίσιο υποβολής εκθέσεων επιβάλλει δυσανάλογες απαιτήσεις στις εταιρείες της Ε.Ε., που, όχι μόνο τις θέτουν σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, αλλά συνεπάγονται και υψηλό κόστος, καθώς ανακατευθύνουν προσπάθειες που θα έπρεπε να αφιερωθούν στην ενεργειακή μετάβαση, χωρίς πάντα να αποφέρουν σαφές όφελος για τους πολίτες των «27».
Η υποβολή εκθέσεων για τη βιωσιμότητα δεν μπορεί να συνίσταται σε μια μακροσκελή διαδικασία συμπλήρωσης τετραγώνων που αποσκοπεί μόνο στη νομική συμμόρφωση.
Αντίθετα, θα πρέπει να είναι ένα εστιασμένο και ουσιαστικό εργαλείο για την παροχή πολύτιμων πληροφοριών, αποφεύγοντας παράλληλα την αύξηση του διοικητικού φόρτου.
Κατά συνέπεια, η FuelsEurope καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μια φιλόδοξη πρόταση απλούστευσης “Omnibus”, και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ένα πιο “έξυπνο”, πλαίσιο υποβολής εκθέσεων που θα υποστηρίζει τις εταιρείες καθ’ όλη τη πορεία τους προς τη μετάβαση.
Σημειώνουμε ότι στις 8 Νοεμβρίου 2024, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την πρόταση “Omnibus” για την τροποποίηση των τριών βασικών πυλώνων του European Green Deal, που προβλέπει τη συγκέντρωση και την απλοποίηση των υποχρεώσεων των εταιρειών αναφορικά με τις εκθέσεις βιωσιμότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασφάλιση της συνοχής, με διατήρηση της ισχυρής δέσμευσης για εφαρμογή των κριτηρίων ESG και τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Ε.Ε.
Δηλαδή, θα επανεξετάζει ορισμένες πτυχές των νέων κανονισμών της Ε.Ε. που ενθαρρύνουν την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με παράλληλη ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου με την αντιμετώπιση περιττών ή επικαλυπτόμενων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων.
Η πρόταση “Omnibus” θα επικεντρωθεί στην οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), στον κανονισμό για την ταξινομία, καθώς και στην οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια που αφορά στη βιωσιμότητα (CSDDD).
Το έγγραφο που θα προκύψει θα επιβάλλει αλλαγές σε καθέναν από τους τρεις κανονισμούς ξεχωριστά. Τουτέστιν, κάθε κανονισμός θα εξακολουθήσει να κατανοείται και να εφαρμόζεται ξεχωριστά.
Η ανάγκη για απλούστευση των κανόνων της ΕΕ, όσον αφορά στις εταιρικές εκθέσεις βιωσιμότητας, προέκυψε στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και για τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.
Ήδη η Γαλλία και η Γερμανία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, πιέζουν για τροποποιήσεις στο κανονιστικό πλαίσιο. Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του CSRD και στην ελάφρυνση του κανονιστικού βάρους, ιδίως για εταιρείες με λιγότερους από 1.000 εργαζόμενους. Η Γερμανία από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η υπερβολική ρύθμιση αποτελεί εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η νέα δέσμη μέτρων αναμένεται να δημοσιευθεί στις 26 του μήνα που διανύουμε και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων για τις εταιρικές εκθέσεις ESG κατά 25% για τις μικρές επιχειρήσεις.