OPEC +: Πιθανή Απόφαση για Αύξηση Παραγωγής Κατά Μισό Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα τον Αύγουστο

OPEC +: Πιθανή Απόφαση για Αύξηση Παραγωγής Κατά Μισό Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα τον Αύγουστο
energia.gr
Πεμ, 24 Ιουνίου 2021 - 19:15

Η συρρίκνωση των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ και η αύξηση των παγκόσμιων τιμών του αργού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον OPEC + να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, την επόμενη εβδομάδα, όταν θα λάβει τελικές αποφάσεις για την πολιτική παραγωγής των μελών του για τον Αύγουστο. 

Οι Υπουργοί Πετρελαίου των μελών του OPEC+ θα συναντηθούν την 1η Ιουλίου για να αποφασίσουν τη στρατηγική παραγωγής τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Το γκρουπ  των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών περιορίζει σταδιακά τη μείωση της παραγωγής του από τον Μάιο και η Σαουδική Αραβία επέστρεψε στην πρόσθετη, μονομερή περικοπή  παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που είχε εφαρμόσει κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου.

Οι 19 συμμετέχοντες στη συμφωνία περιορισμού παραγωγής – που αφορά τόσο τα μέλη του OPEC όσο και μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός αυτού, όπως η Ρωσία - έχουν θέσει αθροιστικά ως στόχο την παραγωγή 38, 094 εκατ. βαρελιών για τον επόμενο μήνα. Όμως, με τα συμβόλαια του Brent να υπερβαίνουν τα 75 δολ. το βαρέλι κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευσης (αύξηση άνω των 24 δολ. το βαρέλια από τις αρχές του έτους), ορισμένα μέλη του OPEC + και πηγές της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος μείωσης της ζήτησης από την πλευρά των διυλιστηρίων.

Τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ βρίσκονται τώρα κάτω από τα επίπεδα πριν από την έκρηξη της επιδημίας του Covid-19, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του OPEC+, άποψη που επιβεβαιώνει και την τελευταία έκθεση του IEA.

Η ζήτηση στην Ασία-Ειρηνικό έχει βελτιωθεί, ανέφεραν οι εκπρόσωποι του OPEC+, τονιζοντας την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης για αργό, αν και η πρόσφατη εκχώρηση μικρότερων ποσοστώσεων εισαγωγής για ανεξάρτητα διυλιστήρια θα μπορούσε να αναθεωρήσει αυτήν την τάση.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά δείχνουν πολύ καλύτερες συνθήκες και βελτιωμένες προοπτικές», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του OPEC, Mohammed Barkindo.

Δύο εκπρόσωποι, μιλώντας στο διεθνές ενεργειακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Argus, δήλωσαν ότι τα μέλη του OPEC+ θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα για τον Αύγουστο - τη μέγιστη προσαρμογή που μπορεί να γίνει σε κάθε κατεύθυνση ανά μήνα. Ένας από αυτούς τους εκπροσώπους ανέφερε ότι οι υπουργοί θα πρέπει πιθανώς να συνεχίσουν τις συναντήσεις σε μηνιαία βάση, επιτρέποντας στο γκρουπ των χωρών να προλαβαίνουν τις αλλαγές των συνθηκών της αγοράς.

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώνονται είναι η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάκαμψη του ΟΟΣΑ. Ένας εκπρόσωπος σημείωσε τον OPEC+ απασχολούν η ανισότητα της πρόσβασης στον εμβολιασμό παγκοσμίως, η εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού και η εξάπλωση της λοίμωξης στην Ινδία και τη Βραζιλία.

 Άλλος εκπρόσωπος προέβλεψε πιθανή βραχυπρόθεσμη αύξηση των προμηθειών αργού εκτός OPEC +, με πιθανές αυξήσεις από τις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο. Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) προβλέπει ότι η παραγωγή των ΗΠΑ πιθανόν να αυξηθεί στα 11,17 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο, από τα εκτιμώμενα 11,04 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το τρέχον τρίμηνο.

Ο OPEC + έχει ακολουθήσει μια συντηρητική προσέγγιση στη διαχείριση της αγοράς στο παρελθόν, ευνοώντας τις βαθμιαίες προσαρμογές. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εφοδιασμού παρά να μειωθεί η υπερπροσφορά. Οι κινήσεις για τον περιορισμό της παραγωγής μετά από αύξηση της παραγωγής είναι πιο δύσκολο να διαπραγματευτούν εντός του OPEC, καθώς η Ρωσία και το Καζακστάν, ψώρες μη μέλη του καρτέλ, έχουν εξασφαλίσει άδεια για αύξηση παραγωγής την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου.

Αλλά και οι συνομιλίες στη Βιέννη για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν έχουν τραβήξει την προσοχή των λοιπών πετρελαιοπαραγωγών κρατών, αν και ένας εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι απίθανο να απασχολήσει σημαντικά τον OPEC + έως ότου εγκριθεί οποιαδήποτε συμφωνία και η νέα κυβέρνηση του Ιράν αναλάβει καθήκοντα. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ebrahim Raisi, ο οποίος θα αναλάβει τον Αύγουστο, τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί τις περιφερειακές δραστηριότητες του Ιράν ή το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων με την Ουάσινγκτον, κάτι που πιθανόν να δυναμιτίσει τις συζητήσεις.