ΔΕΗ: Ενισχύει το Χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ με Πλωτά Φωτοβολταϊκά και Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας

ΔΕΗ: Ενισχύει το Χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ με Πλωτά Φωτοβολταϊκά και Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 25 Ιουνίου 2021 - 08:13

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται στη ΔΕΗ στο κομμάτι της ενίσχυσης των ΑΠΕ, επιβεβαιώνοντας τη στροφή της εταιρίας στην «πράσινη» ενέργεια.  Σε φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να ρίξει το βάρος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα. Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 230MW στην Πτολεμαΐδα, ενώ αναμένεται η έναρξη το γ’ τρίμηνο του 2021 της κατασκευής φωτοβολταϊκών 50MW, στη Μεγαλόπολη.

Σύντομα θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για 65MW Φ/Β  σε περιοχές ορυχείων. Συνολικά προβλέπονται 2GW Φ/Β σε περιοχές των ορυχείων. Ακόμα, αναμένονται νέες άδειες Φ/Β ισχύος 634MW, συμπεριλαμβανομένων και πλωτών και αιτήσεις 1GW για αποθήκευση ενέργειας.

Από κει και πέρα όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, το 2020 ήταν χρονιά αλλαγών σε πολλά επίπεδα για τη ΔΕΗ.  Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στο πλάνο της απολιγνιτοποίησης, δραστική μείωση εκπομπών CO2, ενώ το 2021 τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σημείωσε επίσης πως η εταιρία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων. Συγκεκριμένα για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 90 ημερών το ποσό συναλλαγής (μέχρι 325 εκατ.) αναμένεται να αντληθεί εντός του έτους. Γενικότερα σημείωσε πως «η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, αναπροσαρμόστηκαν τα τιμολόγια, τονίζοντας πως η επιχείρηση έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής της τον πελάτη. Στάθηκε δε στο επαναλαμβανόμενο EBITDA το οποίο θα διαμορφωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ, μέχρι το 2023. Υπενθυμίζεται, πως ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το 2020 λόγω του μειωμένου όγκου πωλήσεων. Η εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 6,7%, ενώ το μερίδιο της επιχείρησης στη λιανική διαμορφώθηκε στο 68,7% το 2020 από 75,8% το 2019. Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας  προσέγγισε τα 376 εκατ. ευρώ το 2020 από 647 εκατ. ευρώ το 2019. Άλλωστε, το 2020 μειώθηκε η παραγωγή από λιγνίτη το 2020 κατά 50%, αντιπροσωπεύοντας κάτω από το 30%  στο ενεργειακό μείγμα, ενώ στα αξιοσημείωτα δεδομένα είναι η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025.  Τέλος να σημειωθεί πως το 2020 υπήρξε σημαντική μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ του καθαρού χρέους σε σχέση με το 2019, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα προβληματισμό δημιουργεί η ανοδική τάση που παρατηρείται στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ αποφάσισε την εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος, από τον Αύγουστο, προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές. Ως τιμή πάνω από την οποία θα ενεργοποιείται η ρήτρα έχουν οριστεί τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος καταγράφεται ως εξής:


Πηγή: Χρηματιστήριο ενέργειας

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, οι τιμές στη χονδρική αγορά διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Οφείλονται επίσης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Μάλιστα εκτίμησε πως η ζήτηση θα ανέλθει σε 182,17GW, αυξημένη κατά 42% συγκριτικά με τις αρχές του μήνα, όταν η ζήτηση διαμορφώθηκε σε 128GW.