Ενα Μικρό Ατύχημα με Υπέρμετρες Διαστάσεις- Ανεπίδεκτο...Διαφάνειας το Πεκίνο

Ενα Μικρό Ατύχημα με Υπέρμετρες Διαστάσεις- Ανεπίδεκτο...Διαφάνειας το Πεκίνο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 1 Ιουλίου 2021 - 04:02

Ο κομμουνισμός, μάθαμε στην πράξη, ότι δεν συμπαθεί την έννοια της διαφάνειας. Και οι Κινέζοι κομμουνιστές δεν θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικοί. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στην περίπτωση ενός ατυχήματος που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το κινεζικό Τσερνόμπιλ και το οποίο αποκαλύφθηκε ότι συνέβη λίγες ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ. Το χειρότερο όλων είναι ότι η καταφυγή του Πεκίνου στα παλαιοκομμουνιστικά τερτίπια της αδιαφάνειας 

και της μυστικοπάθειας σημειώθηκε, ενώ το περί ου ο λόγος πυρηνικό εργοστάσιο της ασιατικής χώρας λειτουργεί ως σύμπραξη με ξένο επενδυτή ο οποίος δεν θα πρέπει να αισθάνθηκε πολύ βολικά με αυτές τις αρχές που διέπουν το κόμμα.

Η China General Nuclear Power Group (CGN) και η Framatome, που αποτελεί τμήμα της γαλλικής EDF, απετέλεσαν ένα τυπικό παράδειγμα των όσων προαναφέρθησαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν το CNN μετέδωσε την είδηση ότι ο Λευκός Οίκος «αξιολογούσε μια φερόμενη διαρροή σε κινεζικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας». τίτλος Ο ανησυχητικός τίτλος εμπεριείχε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες του Προέδρου Ζι Σιπίνγκ.

Τον Γενάρη του περασμένου έτους, οι αρχικές προσπάθειες του κόμματος να ελέγξει την πανδημία του Covid-19 ανάγκασε πολλούς να αναρωτηθούν για το εάν τελικά η Κίνα επρόκειτο να βιώσει τη δική της «στιγμή του Τσερνόμπιλ», τουτέστιν μια συντριπτική αποτυχία του συστήματος που θα υπονόμευε θανάσιμα την αξιοπιστία του καθεστώτος, όπως συνέβη και με την κομμουνιστική ηγεσία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, το 1986. Η κυβέρνηση του ισχυρού άνθρα της Κίνας ανέκτησε τον χαμένο έλεγχο της χώρας μετά τα αρχικά λάθη της τους πρώτους μήνες της πανδημίας, σε σημείο ώστε το κόμμα να χαρακτηρίζει τώρα την επιτυχημένη αναχαίτιση του κορονοϊιού ως έναν από τους μεγαλύτερους θριάμβους του! Όμως, ας φανταστούμε την περίπτωση μιας πυρηνικής καταστροφής αλά Τσερνόμπιλ ή έστω Φουκουσίμα, δύο εβδομάδες πριν από τα εκατοντάχρονα του ΚΚΚ και μάλιστα μόλις 75 χιλιόμετρα δυτικά του δέλτα του ποταμού των Μαργαριταριών (Pearl River) που αποτελεί μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και οικονομικά εύρωστες περιοχές της ασιατικής χώρας.

Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το CNN και βασίστηκε εν μέρει σε πληροφορίες που παρέσχαν στελέχη της Framatome στον Λευκό Οίκο, η διαρροή σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Tαϊσάν, της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θεώρησαν ως επικείμενη μια μεγάλη καταστροφή αυτού του είδους, εν τούτοις οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Κίνας αύξησε τα επιτρεπόμένα όρια εκπομπών ακτινοβολίας του εργοστασίου, για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση! Επειδή η CGN είναι μια από τις δεκάδες κινεζικές εταιρείες που έχουν συμπεριληφθεί μεταξύ εκείνων οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των εμπορικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ, η Framatome χρειαζόταν, ενδεχομένως, την έγκριση του Λευκού Οίκου προτού σπεύσει να βοηθήσει τον κινέζο εταίρο της να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Θυμίζουμε πως CGN και EDF συμμετέχουν στην κοινοπραξία που λειτουργεί τη μονάδα της Ταισάν, με ποσοστό 70-30.

Aξίζει επίσης να σημειωθεί πως η πληροφόρηση που παρείχε εγγράφως στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, η Framatome, έχει ημερομηνία 8 Ιουνίου, ενώ η είδηση μεταδόθηκε από το αμερικανικό δορυφορικό δίκτυο το πρωί της Δευτέρας, 14 Ιουνίου. Το πυρινικό εργοστάσιο της Tαϊσάν επιχείρησε να προκαταλάβει την είδηση, δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπό του, το βράδυ της Κυριακής, 13 Ιουνίου. Ωστόσο, σε αυτή αναφερόταν απλώς πως όλα βαίνουν καλώς στο εργοστάσιο, αποφεύγοντας να απαντήσει στις  φαινομενικά ανησυχητικές λεπτομέρειες που περιείχε η είδηση που μετέδωσε το CNN. Ο «βομβαρδισμός» της σιωπής επέτεινε τις ανησυχίες, με τοπικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται κυριολεκτικά στο σκοτάδι. «Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου υποστηρίζουν ότι όλα είναι καλά. Αλλά χωρίς εξηγήσεις για τα όσα μετέδωσε το CNN, τί άλλο μπορούμε να κάνουμε;» αναρωτήθηκε  ένας εξ αυτών με δήλωσή του στους Financial Times.

Σε αντίθεση με την CGN, η Framatome και η EDF επέλεξαν να μιλήσουν ανοιχτά. Η θέση τους ήταν εξ αρχής δύσκολη επειδή το πυρηνικό εργοστάσιο της Ταϊσάν είναι το πρώτο στον κόσμο που χρησιμοποιεί έναν αντιδραστήρα  πεπιεσμένου ύδατος που αποτελεί γαλλο-γερμανική τεχνολογία. Ήταν προφανές, επομένως, πως οιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα προέκυπτε στην Ταϊσάν θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε άλλα έργα ανάλογης ευρωπαϊκής τεχνολογίας, όπως εκείνο της κοινοπραξίας EDF- CGN στο Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Hinkley Point. Αργότερα, η πληροφόρηση από τις δύο γαλλικές εταιρείες ήταν ακόμη λιγότερο λεπτομερής σε σχέση με εκείνη που είχε στη διάθεσή του ο Λευκός Οίκος. Με λίγα λόγια ανέφεραν ότι αυτό που είχε συμβεί στην Ταϊσάν φαίνεται να συνδεόταν με κατεστραμμένες ράβδους καυσίμου, δηλαδή, ένα απολύτως συνηθισμένο περιστατικό για πυρηνικά εργοστάσια, που διορθώνεται, συνήθως, χωρίς καν να χρειαστεί να διακόψει τη λειτουργία της η μονάδα που πλήγηκε.

Τελικά, στις 16 Ιουνίου, δηλαδή, κάτι περισσότερο από 48 ώρες αφότου διέρεευσε η είδηση από το CNN, το Πεκίνο υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει ότι, πράγματι, μόλις πέντε από τις συνολικά, 60.000 ράβδους που διαθέτει ο αντιδραστήρας στην Tαϊσάν είχαν υποστεί ζημιά. Όπερ σημαίνει ότι…πολύ κακό για το τίποτα! Αν όμως δεν εμφορούνταν από μυστικοπάθεια «κομμουνιστικού τύπου» και το Πεκίνο είχε σπεύσει να μιλήσει έγκαιρα, αυτό το τελικά, «αθώο» περιστατικό δεν θα απειλούσε ποτέ να αποκτήσει μεγαλύτερες και πιο απειλητικές διαστάσεις από αυτές που προσέλαβε στην αρχή…