Το ζήτημα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα για τη χώρα μας, γιατί θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών που δεν είναι διασυνδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα, θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και θα «ελαφρύνει» τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της αποκλιμάκωσης της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγάλα έργα των διασυνδέσεων με κορυφαία φυσικά εκείνα στην Κρήτη, με την διασύνδεση Κρήτη- Πελοπόννησος να έχει ήδη ολοκληρωθεί και της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτη- Αττική, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2023. Ένα από τα σημαντικά οφέλη του έργου είναι 

 

ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα αξιοπιστίας ενόψει της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στο νησί.

Στη χθεσινή εκδήλωση της ΡΑΕ για το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2023, η κα Αγγελική Μουρτζίκου, Διευθύντρια Ρύθμισης και Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής και Διεθνών Διασυνδέσεων της ΡΑΕ τόνισε πως «στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να προσδιορίσει αν οι ΥΚΩ αφορούν μόνο τις τοπικές θερμικές μονάδες ή και τις τοπικές μονάδες ΑΠΕ. Ευκρινέστερη επιλογή σύμφωνα με την ΡΑΕ ενδεχομένως να συνιστά  α) να αφορά μόνο τις θερμικές μονάδες και οι ΑΠΕ να εξισώνονται με τις ΑΠΕ του ΔΣ και β) ο υπολογισμός του οφέλους από τη διασύνδεση και η ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ, εφόσον χρειαστεί, για να αποφευχθεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ» ανέφερε η κα Μουρτζίκου. Σε κάθε περίπτωση η ευρωστία του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα.

Παράλληλα, με την Κρήτη έχει τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός  που αφορά τη διασύνδεση των Κυκλάδων και συγκεκριμένα για το κομμάτι του έργου ανάμεσα στη Σαντορίνη και τη Νάξο, ενώ αναμένεται το φθινόπωρο να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για Σέριφο, Φολέγανδρο και Μήλο. Από την ολοκλήρωση βέβαια των έργων αναμένεται να επωφεληθούν και άλλα νησιά (Κίμωλος , Ανάφη, Σίφνος, Κύθνος, Σίκινος). Με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων στα νησιά των Κυκλάδων αναμένεται να εξοικονομηθούν χρήματα που θα αποκλιμακώσουν περαιτέρω τις χρεώσεις των ΥΚΩ στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ θα συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 120.000 τόνους. Να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση όλων των διασυνδέσεων μέχρι το 2030 η αποκλιμάκωση των ΥΚΩ αναμένεται να φτάσει το 1 δις. ευρώ.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν μεγάλη σημασία καθώς όπως έχει αναφέρει το Energia.gr επικρατεί προβληματισμός το τελευταίο διάστημα στους καταναλωτές ρεύματος σε σχέση με την  ανοδική τάση που παρατηρείται στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ αποφάσισε την εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος, από τον Αύγουστο, προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές. Ως τιμή πάνω από την οποία θα ενεργοποιείται η ρήτρα έχουν οριστεί τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.