Παρότι οι ΑΠΕ ήταν ο …αδύναμος κρίκος τις ημέρες του καύσωνα που διανύουμε, καθώς η άπνοια περιόρισε την παραγωγή των αιολικών πάρκων και η αφρικανική σκόνη την απόδοση των φωτοβολταϊκών, στο τελικό «πηλίκο» του πρώτου πενταμήνου του έτους κυριάρχησαν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε 

το «The Green Tank», το πρώτο 5μηνο του 2021 οι ΑΠΕ και  τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 47% έναντι 33% του ορυκτού αερίου, 12% του λιγνίτη και 8% των καθαρών εισαγωγών.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 τα μερίδια των ΑΠΕ ήταν αυξημένα κατά 18%, των μεγάλων υδροηλεκτρικών κατά 144% και του φυσικού αερίου κατά 6%.  Όσο για τον λιγνίτη και τις καθαρές εισαγωγές, το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σε σχέση με εκείνο του 2020 η συμμετοχή ήταν μειωμένη κατά 10% και 65% αντίστοιχα.  

Ειδικά, τον φετινό Μάιο, οι  ΑΠΕ κάλυψαν το 37% της ζήτησης (το μεγαλύτερο μηνιαίο μερίδιό τους το 2021), ενώ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 46% ξεπερνώντας για έναν ακόμη μήνα λιγνίτη και ορυκτό αέριο μαζί (42%). Στο 12% της ζήτησης καταγράφηκαν οι καθαρές εισαγωγές  

Ωστόσο, ήρθε ένα απρόβλεπτο γεγονός όπως ο καύσωνας, ο οποίος δείχνει να μην υποχωρεί ακόμη, που κατέδειξε ότι οι ακραίες καιρικές καταστάσεις θέτουν σε  δοκιμασία   τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο  ΑΔΜΗΕ έχει επιστρατεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα  τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ την παρτίδα έδειξε ότι την έσωσαν το φυσικό αέριο και οι εισαγωγές. 

Κι αυτό διότι οι λιγνίτες αποσύρθηκαν πριν ολοκληρωθούν οι νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τη μεταβατική περίοδο της απολιγνιτοποίησης,  ενώ ώριμες αδειοδοτικά επενδύσεις για έργα αποθήκευσης, που θα μπορούσαν να διαχειριστούν τη  μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και να ισορροπήσουν την ευμετάβλητη παραγωγή τους παραμένουν στο συρτάρι δίχως κατάλληλο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο, και με προβλήματα κορεσμού στο δίκτυο μεταφοράς.