Πράσινο Φως στην Equinor για Άντληση Πετρελαίου από το Κοίτασμα Breidablikk στη Β. Θάλασσα

Πράσινο Φως στην Equinor για Άντληση Πετρελαίου από το Κοίτασμα Breidablikk στη Β. Θάλασσα
energia.gr
Πεμ, 1 Ιουλίου 2021 - 08:58

Το σχέδιο ανάπτυξης και λειτουργίας της Equinor στο πεδίο Breidablikk στη Βόρεια Θάλασσα έχει εγκριθεί από τις νορβηγικές αρχές.
Η Equinor και οι συνεργάτες της Petoro, Var Energi και ConocoPhillips Skandinavia υπέβαλαν τα σχέδια ανάπτυξης για την περιοχή στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2020. Η εκτιμώμενη δυνατότητα άντλησης από το πεδίο ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Οι επιτόπιες επενδύσεις είναι περίπου 18,6 δισεκατομμύρια Νορβηγικές Κορόνες (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο Equinor ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η παραγωγή από το συγκεκριμένο πεδίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2024.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι αρχές ενέκριναν τα αναπτυξιακά σχέδια για τον τομέα Breidablikk. Η ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τη νορβηγική κοινωνία και τους ιδιοκτήτες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλή δραστηριότητα και θέσεις εργασίας για πολλά χρόνια μπροστά», δήλωσε η Arne Sigve Nylund, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Equinor για Έργα, Γεωτρήσεις και Προμήθειες.

Σύμφωνα με τον Equinor, το 70% της αξίας στη φάση ανάπτυξης πηγαίνει σε νορβηγικές εταιρείες και έχουν ήδη ανατεθεί συμβάσεις συνολικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων Νορβηγικές κορόνες σε εταιρείες στη Νορβηγία.

Η ανάπτυξη του Breidablikk θα περιλαμβάνει μια υποθαλάσσια δομή 23 πηγαδιών εξόρυξης πετρελαίου από τέσσερα υποβρύχια πρότυπα. Το κοίτασμα θα συνδεθεί στην πλατφόρμα Grane για επεξεργασία πριν το πετρέλαιο διοχετεύεται στο τερματικό σταθμό Sture. Η παραγωγή θα παρακολουθείται από ψηφιακά εργαλεία υψηλής τεχνολογίας από το ολοκληρωμένο κέντρο λειτουργίας της Equinor στο Sandsli, εξασφαλίζοντας δημιουργία υψηλής αξίας από τα πηγάδια.
«Υπάρχουν ακόμα μεγάλοι πόροι στο έδαφος και έχουμε μια παγκόσμιας κλάσης υποδομή στο NCS. Η ανάπτυξη του Breidablikk δείχνει πώς η νορβηγική βιομηχανία πετρελαίου συνεχίζει να αναπτύσσει καινοτόμες, οικονομικά αποδοτικές και προσανατολισμένες στο μέλλον λύσεις με καλή κοινωνική οικονομία», δήλωσε ο Kjetil Hove, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για την Εξερεύνηση και την Παραγωγή της Νορβηγίας.

Η ανάπτυξη πεδίου Breidablikk θα περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό καλώδιο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνίας οπτικών ινών από την πλατφόρμα Grane. Πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνολογία που μπορεί να μειώσει το κόστος που συνδέεται με οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη του πεδίου, εκτός από τη διευκόλυνση της χρήσης των σταθμών σύνδεσης για υποθαλάσσια κηφήνες στο βυθό.

Το Breidablikk θα καταργηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από την Grane και επομένως θα βοηθήσει στη διατήρηση του επιπέδου δραστηριότητας της πλατφόρμας. Το έργο ξεκίνησε τις εργασίες τροποποίησης στην πλατφόρμα Grane.

Συμβάσεις Breidablikk
Μεχρι τώρα έχουν επιλεγεί όλοι οι κύριοι προμηθευτές και η νορβηγική βιομηχανία προμηθευτών έχει λάβει πολλές σημαντικές εργασίες.
Στην Aker Solutions έχει ανατεθεί το συμβόλαιο για υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις παραγωγής. Η σύμβαση καλύπτει την παράδοση τεσσάρων υποθαλάσσιων προτύπων και έως 23 υποθαλάσσιων αγωγών  και συναφών στοιχείων. 
Η Wood έχει αναλάβει το συμβόλαιο για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και αναβάθμιση της πλατφόρμας Grane για να μπορεί να λαμβάνει πετρέλαιο από τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις του Breidablikk.

Οι τεχνικές εργασίες θα εκτελεστούν στο Sandefjord και η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Stavanger.

Στην TechnipFMC έχει ανατεθεί συμβόλαιο για υπηρεσίες τοποθέτησης σωληνώσεων και υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων. .

Στην Schlumberger Norge έχουν ανατεθεί οι υπηρεσίες γεώτρησης και φρεατίων στον τομέα Breidablikk. Το εύρος θα δημιουργήσει σημαντική δραστηριότητα για την οργάνωση των προμηθευτών στη Νορβηγία. Οι υπηρεσίες θα εκτελούνται υπεράκτια υποστηριζόμενες από τις εγκαταστάσεις και τον οργανισμό του προμηθευτή στη Νορβηγία.

Επιπλέον, στα υποβρύχια δίκτυα της Alcatel έχει ανατεθεί συμβόλαιο για οπτικές ίνες και ηλεκτρικές υποδομές από την πλατφόρμα Grane έως την υποθαλάσσια εγκατάσταση παραγωγής. Η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη Floatel International έχει ανατεθεί το συμβόλαιο για υπηρεσίες floatel. Η εταιρεία παρέχει μια πλωτή εξέδρα διαμονής για σύνδεση με την πλατφόρμα Grane για διαμονή και τροφοδοσία. Οι υπηρεσίες τροφοδοσίας και βάσης θα παρέχονται από νορβηγικούς υποπρομηθευτές.
Τέλος, η H. Butting GmbH & Co. KG και η Mitsui & Co. Norway έλαβαν συμβόλαια για παραδόσεις αγωγών. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και την Ιαπωνία