Ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία παροχής υπηρεσιών προς τα μέλη του, του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης «SEleNe CC» (Southeast Electricity Network Coordination Center). Το SEleNe CC που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη δημουργήθηκε στις 22 Μαΐου 2020 από τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς της Βουλγαρίας (ESO-EAD), της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ιταλίας (Terna) και της Ρουμανίας (Transelectrica).

Το SEleNe CC καλύπτει δύο περιοχές υπολογισμού χωρητικότητας, κυρίως το GR-IT και τα Περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου ΝΑ Ευρώπης (SEE CCRs). Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, έχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες όσον αφορά στην ασφάλεια των δικτύων σε περιφερειακό επίπεδο.

Πιο ειδικά: Έχει το ρόλο φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας, αναπτύσσει καθημερινά κοινό μοντέλο για το δίκτυο της περιοχής, παρέχει συμβουλές στους Διαχειριστές σχετικά με την περιφερειακή επιχειρησιακή ασφάλεια, συντονίζει τις προγραμματισμένες διακοπές στοιχείων δικτύου και μονάδων λόγω συντηρήσεων και αξιολογεί την επάρκεια παραγωγής βραχυπρόθεσμα σε περιφερειακό επίπεδο.

Η λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια των δικτύων αλλά και να συμβάλει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του προσωπικού των εθνικών διαχειριστών συστήματος μεταφοράς στην περιοχή, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οιαδήποτε νέα τεχνική πρόκληση ανακύψει στο μέλλον.

Ακόμη, θα πρέπει να τονίσουμε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη μετατροπή του SEleNe CC σε περιφερειακό κέντρο συντονισμού (RCC) από την 1η Ιουλίου του 2022, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πελάτες ενός Περιφερειακού Κέντρου Συνονισμού (RSC) είναι οι ίδιοι οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς, οι οποίοι λαμβάνουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως είναι οι προηγμένοι υπολογισμοί σύνθετων στοιχείων του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε περιφερειακό επίπεδο, από μοντέλα υπολογιστών που δημιουργούνται αποκλειστικά για να καλύψουν τις ανάγκες της περιφέρειας τους, όπως λόγου χάρη, για την περιφέρεια της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για αυτό το λόγο η ίδρυση των RSCs αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά βήματα προς την ενοποίηση των σύγχρονων ενεργειακών  ζωνών της Ευρώπης.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 29 Μαΐου του περασμένου έτους και συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ιωάννη Καμπούρη του ΑΔΜΗΕ, και μέλη τους Angelin Tsachev του ESO, Enrico Maria Carlini της Terna και Andrian Suta της Transelectrica.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ιωάννη, Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του ΑΔΜΗΕ, όταν άρχισαν να διασυνδέονται τα συστήματα μεταφοράς στην Ευρώπη, τη δεκαετία του 1950, έγινε φανερή η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους ώστε να διατηρούν τα συστήματα ασφαλή και να εγγυώνται την απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταναλωτών. Σήμερα τα δίκτυα έχουν μεγάλη αλληλεξάρτηση λόγω της ραγδαίας αύξησης των μεταξύ τους διασυνδέσεων. Επί πλέον, εμφανίζονται όλο και συχνότερα φαινόμενα συνεχών και ταχέων μεταβολών στις συνθήκες λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρισμού. Πράγμα που ορθώνει νέες τεχνικές προκλήσεις όσον αφορά στην ασφάλεια της λειτουργίας τους.

Όπως τονίζει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο energia.gr τον περασμένο Μάιο (εδώ), η ροή ισχύος στα δίκτυα είναι ευμετάβλητη σε όλο το φάσμα της. Αυτό οφείλεται στο ευμετάβλητο της παραγωγής των ΑΠΕ αλλά και στη μεγάλη αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση των αγορών. Υπ’ αυτό το πρίσμα, τονίζει, η εμπειρία της καθημερινής λειτουργίας και η ανάλυση ορισμένων σοβαρών διαταραχών που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στα ευρωπαϊκά δίκτυα, κατέδειξαν την ανάγκη για μια στενότερη περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.