Το φαινόμενο με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στον Καναδά τις τελευταίες ημέρες αποκτά ιστορικές διαστάσεις και φανερώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας του καύσωνα, ενώ πάνω από 200.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε πολλές περιοχές. Ο Καναδάς και άλλες περιοχές του κόσμου πλήττονται από κύματα καύσωνα, που δοκιμάζουν τις αντοχές

 

των ενεργειακών υποδομών. Ολοένα και περισσότερο πλέον τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι η αιτία γενικευμένων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Ειδικότερα, στον Καναδά τη Δευτέρα, o Διαχειριστής ηλεκτρικού συστήματος στην επαρχία Αλμπέρτα ανέφερε ότι καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν τις μονάδες κλιματισμού και τους ανεμιστήρες τους, με την ελπίδα να δροσιστούν. Χρησιμοποιήθηκαν 11.512 MW ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στη Νέα Υόρκη, ζητήθηκε από τος κατοίκους να κλείσουν τις συσκευές και να μειώσουν τον κλιματισμό εν μέσω της απειλής διακοπής ρεύματος λόγω ενός συνεχιζόμενου κύματος καύσωνα. Ο πάροχος ενέργειας Con Edison προέτρεπε τους πελάτες του να εξοικονομήσουν ενέργεια. Οι κάτοικοι έλαβαν ειδοποιήσεις μέσω τηλεφώνου, που ζητούσαν «να αποφύγουν τη χρήση συσκευών υψηλής ενέργειας όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια και «να περιορίσουν την περιττή χρήση» κλιματισμού».  Περίπου 1.700 άτομα επηρεάστηκαν από τις διακοπές ρεύματος στο Μπρούκλιν, ανέφερε το FOX 5. Η πόλη είχε αντιμετωπίσει το 2003 τεράστιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Τότε είχε σταματήσει ολόκληρο το σύστημα του μετρό. Η Νέα Υόρκη επίσης αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα το 1977, που επηρέασε σχεδόν ολόκληρη την πόλη μετά από κεραυνούς που έπληξαν έναν ηλεκτρικό υποσταθμό στο Westchester County. Ίδια κατάσταση με τον καύσωνα και στην Καλιφόρνια όπου η υπερβολική ζέστη είχε ως αποτέλεσμα ο διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας να προειδοποιεί τους κατοίκους ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης των κλιματιστικών.

Στην Κεντρική Ασία, ήταν προφανές ότι για αρκετούς μήνες βρισκόταν σε μια περίοδο σοβαρής ξηρασίας. Στην Δημοκρατία της Κιργιζίας οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονται από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Toktogul. Ήδη τον Μάρτιο, αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι η στάθμη του νερού στους αποταμιευτήρες ήταν ανησυχητικά χαμηλή - 8,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) - πολύ κάτω από τη χωρητικότητα των 19,5 bcm. Το Toktogul τροφοδοτεί περίπου το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές των προβλημάτων που εμφανίζονται στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, που πλέον παρουσιάζονται σε πολλές χώρες και σε περισσότερες περιόδους του χρόνου. Συνδέεται αναμφισβήτητα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στη χώρα μας το πρόβλημα αυτό είναι έντονο συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους διαχειριστές του συστήματος ηλεκτροδότησης να εκπονούν σχέδια για την αποφυγή διακοπών ρεύματος. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στις 18:00 χθες το απόγευμα το 13% της ηλεκτροδότησης καλύπτονταν από τις μονάδες λιγνίτη, το 42% από τις μονάδες  φυσικού αερίου, το 7% από τα υδροηλεκτρικά το 19% από τις ΑΠΕ και το 19% από τις διασυνδέσεις.