Βάρος για ΔΕΠΑ το «Πάγωμα» της Ιδιωτικοποίησης της Εμπορίας - Καθυστερήσεις και Αγκάθια στις Αποκρατικοποιήσεις

Βάρος για ΔΕΠΑ το «Πάγωμα» της Ιδιωτικοποίησης της Εμπορίας - Καθυστερήσεις και Αγκάθια στις Αποκρατικοποιήσεις
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 5 Ιουλίου 2021 - 08:10

Ο «παγωμένος» διαγωνισμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο  οποίος έχει μετατεθεί για το φθινόπωρο, αποτελεί τροχοπέδη για τον επενδυτικό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Κώστας Ξιφαράς μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο 4ο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών «αν και η ΔΕΠΑ έχει την υποστήριξη των μετόχων της στις αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο, είναι φανερό ότι χωρίς την ιδιωτικοποίηση θα ήμασταν πιο τολμηροί».Ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ επεσήμανε ότι, τη στιγμή που συντελούνται δομικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, και «όλος ο ανταγωνισμός πουλάει ηλεκτρισμό, αέριο, ηλεκτροκίνηση, δεν μπορείς να είσαι μόνο χονδρέμπορος».

 

Η εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει παγώσει, εξαιτίας της δικαστικής διένεξης με τη λιπασματοβιομηχανία των ELFE, η οποία ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει. Πρωτοδίκως είχε δικαιωθεί η ELFE, στην οποία είχε επιδικαστεί αποζημίωση για τον τρόπο τιμολόγησής της. Εάν δικαιωθεί εκ νέου, τότε τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι πελάτες της ΔΕΠΑ.

Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναστείλει τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε θα ενημερώσει τους επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα. Για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν ενδιαφερθεί η C.G. GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου), η ΜET HOLDING, η SHELL GAS B.V., η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία ΕΛΠΕ -  EDISON, η κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ - ΔΕΗ και η Μυτιληναίος.

Από τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, μόνο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών φαίνεται ότι προχωρά δίχως προβλήματα  με την ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών να έχει προσδιοριστεί από το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ για τις 16 Ιουλίου. Στη short list των επενδυτών περιλαμβάνονται οι EP Investment Advisors, η First State Investments, η Italgas SpA, τα επενδυτικά κεφάλαια KKR  και MACQUARIE και η  κοινοπραξία Sino-CEE Fund & Shanghai Dazhong Public Utilities (Group).   

Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ, οι  δεσμευτικές προσφορές δεν αναμένονται πριν τον Οκτώβριο. Μάλιστα, άμεσα αναμένεται να δοθεί παράταση στην Ειδική Διαχείριση, καθώς η τελευταία που είχε δοθεί εξαιτίας καθυστερήσεων που είχαν προκύψει με τη διαδικασία της διαιτησία,  λήγει στις 8 Ιουλίου. Παραμένουν τα «αγκάθια» του περιβαλλοντικού εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας και των παλαιών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της, όπως και το  υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.   

Στην καθυστέρηση των διαδικασιών ήρθε να προστεθεί κι άλλος ένας «πονοκέφαλος» για το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς  στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε και πάλι μια υπόθεση «φάντασμα» από το παρελθόν που αφορά στις κρατικές ενισχύσεις της νικελοβιομηχανίας. Το ευρωδικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν θα κάνει αποδεκτή πρόταση της Κομισιόν για επιβολή  στο ελληνικό δημόσιο χρηματικής ποινής ύψους 26.698 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της τελευταίας καταδικαστικής απόφασης (Νοέμβριος 2017) και επιπλέον κατ’ αποκοπή ποσό  ύψους 3.709 ευρώ ημερησίως επί του αριθμού των ημερών που έχουν παρέλθει από την ημέρα έκδοσης της τελευταίας απόφασης της Επιτροπής  (Νοέμβριος 2017) μέχρι την ημέρα που θα εκδοθεί η νεώτερη απόφαση. Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακόμη οι ανώτατοι δικαστές δεν έχουν αποφασίσει επί της πρότασης του Εισαγγελέα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο διαγωνισμοί που τρέχουν παράλληλα από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή περιλαμβάνουν ειδική ρήτρα ώστε να προκύψει τελικά ένας προτιμητέος επενδυτής για το σύνολο της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη δημόσια περιουσία της, δηλαδή το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τα μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου και του Ειδικού Διαχειριστή στην ιδιωτική περιουσία της νικελοβιομηχανίας που περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και τα μεταλλεία της Καστοριάς.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, οι δεσμευτικές προσφορές των εννέα επενδυτικών σχημάτων της short list αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Όσο για τη μεταφορά των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ, το έργο της  αποτίμησης έχει αναλάβει στην Grant Thornton και θα πρέπει να παραδοθεί εντός του Αυγούστου. Η μεταφορά των παγίων θα γίνει αφού τελειώσει ο διαγωνισμός και αποτελεί  προαπαιτούμενο για την καταβολή του τιμήματος από τον επενδυτή.