Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί άλλωστε και η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου. Διόλου τυχαία και η επιλογή της ημερομηνίας, καθώς η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο αλλά και τις δηλώσεις του Τατάρ, ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις. Ένα ενδεχόμενο είναι να καλέσει τους Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στα Κατεχόμενα, στα σπίτια και τις περιουσίες τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, όμως υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αυτό από πολλούς θεωρείται μια επικίνδυνη παγίδα, καθώς όσοι επιλέξουν να πάνε, ουσιαστικά νομιμοποιούν την τουρκοκυπριακή διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που τονίζουν ότι η μόνη λύση για την εν λόγω περιοχή είναι η μεταβίβασή της στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που πρόσφατα υπογράμμισε και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όσον αφορά στο καθεστώς της περιοχής των Βαρωσιών, οι Τούρκοι φαίνεται ότι σχεδιάζουν ο έλεγχος από στρατιωτικός να γίνει πολιτικός, δηλαδή να περάσει από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην αρμοδιότητα του ψευδοκράτους. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε διάλεξη που πραγματοποίησε στο πανεπιστήμιο Φιράτ της τουρκικής πόλης Ελαζίγ την περασμένη Δευτέρα δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου στην ελληνοκυπριακή πλευρά- πάγιο αίτημά της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό- και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα δώσει σημαντικά μηνύματα κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι πάρκα, παραλίες και δημόσιοι χώροι άνοιξαν για το κοινό με την στήριξη του Τούρκου Προέδρου. Είναι γεγονός ότι η τουρκική πλευρά προωθεί διάφορα «έργα» στην περιοχή, κυρίως ασφαλτοστρώσεις και διαμόρφωση κάποιων παραλιών, με σκοπό να αυξηθούν και οι επισκέψεις. Στις αρχές Ιουνίου ο Τουρκοκύπριος Δήμαρχος Αμμοχώστου είχε δηλώσει ότι θα ανοίξουν δύο παραλίες και καθαρίζεται ένας χώρος για να γίνει «χώρος για τσάι», όπως και ότι αναστηλώνεται ένα μικρό τζαμί.
Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στην διαπίστωση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη όσο και επικίνδυνη καμπή. Και το πλέον θλιβερό είναι ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντίδραση ούτε από την ΕΕ ούτε από τις ΗΠΑ. Μόνο χθες υπήρξε κάποια αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί επουδενί πρόταση για δυο κράτη στην Κύπρο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, η Πρόεδρος είπε πως έχει μιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο για την επικείμενη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, και του κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ είναι πολύ ευαίσθητη και θα παρακολουθήσει το πώς θα εξελιχθεί η επίσκεψη, ειδικά για τις ανακοινώσεις που προτίθεται να κάνει για τα Βαρώσια. Ωστόσο είναι γνωστό πόσο παίρνει τις μετρητοίς ο Ερντογάν τις προειδοποιήσεις της ΕΕ. Και είναι άξιο απορίας τι περιθώρια αντίδρασης θα έχουν οι Βρυξέλλες κατόπιν εορτής.
«Αν χαθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα είναι και η ταφόπλακα του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου κατά την χθεσινή συνάντησή τους στην Λευκωσία. Διότι, όπως είπε, το εδαφικό είναι ένα από τα πιο βασικά κριτήρια του Κυπριακού «κι αν χαθεί κι αυτό το κομμάτι, τότε θα υπάρξουν ανυπέρβλητα προβλήματα και μάλλον θα είναι και το τέλος του Κυπριακού».