Τα Προβλήματα στο Δίκτυο Ηλεκτροδότησης στην Κακοκαιρία ‘’Μήδεια’’– Το Πόρισμα Του ΔΕΔΔΗΕ

Τα Προβλήματα στο Δίκτυο Ηλεκτροδότησης στην Κακοκαιρία ‘’Μήδεια’’– Το Πόρισμα Του ΔΕΔΔΗΕ
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 7 Ιουλίου 2021 - 09:04

Μπορεί το σύστημα ηλεκτροδότησης να «δοκιμάζεται» εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όμως πριν λίγους μήνες η χώρα μας «χτυπήθηκε» από ένα άλλο καιρικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να μείνουν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες. Δεδομένο που δείχνει πως 

το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα «δοκιμάσει» στο μέλλον τις ενεργειακές υποδομές. Ειδικότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο αρκετές περιοχές της χώρας επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μήδεια», με τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στη Βόρεια Αττική και στη Χαλκίδα. Σημαντικά επλήγησαν επίσης τα νησιά των Σποράδων, η Άρτα, τα Ιωάννινα, η Κρήτη και η Σύρος. Σε αρκετές περιοχές οι κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα, μέχρι και 72 ώρες.

Το πόρισμα του ΔΕΔΔΗΕ, περίπου 200 σελίδων, που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο και παρέμενε στα συρτάρια… διαθέτει αναλυτικούς πίνακες με το προσωπικό που επιχειρούσε σε κάθε περιοχή και αναλυτική καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που αναφέρθηκαν πριν. Στο πόρισμα σημεία του οποίου φέρνει στο «φως» το Energia.gr αναφέρεται πως οι εργασίες αποκατάστασης καθυστέρησαν εξαιτίας των προβλημάτων ταχείας πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές, καθώς αρκετοί δρόμοι σε πολλές περιοχές παρέμεναν κλειστοί έως και την Τετάρτη 17/2, επειδή δεν έχει ο ΔΕΔΔΗΕ τα δικά του μέσα και περίμενε από τους δήμους και την πολιτική προστασία τη διάνοιξη των δρόμων, ώστε τα συνεργεία του να μεταβούν στα σημεία με τις βλάβες.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων απαιτείται σχεδιασμός και εκπόνηση τεχνικών μελετών αναφορικά με την ανάπτυξη και τη λειτουργία των δικτύων διανομής προκειμένου να μειωθεί η τρωτότητά τους και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητά τους. Η αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων απαιτεί την εμπλοκή επαρκούς και καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού με επίγνωση της κατάστασης, όμως πάρα τις σημαντικές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό και τον αυξημένο μέσο όρο ηλικίας του προσωπικού των συνεργείων που επιχείρησαν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό».

Στη Βόρεια Αττική, όπου εντοπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα για την αποκατάσταση των βλαβών χρησιμοποιήθηκαν συνολικά περίπου 800 άτομα προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβων. Έγιναν δε παρεμβάσεις σε δίκτυα διανομής συνολικού μήκους περί τα 300km . Ενδεικτικά,  στο τμήμα Φιλοθέης -Κηφισιάς στην κορύφωση της κακοκαιρίας περίπου 150.000 καταναλωτές βρέθηκαν χωρίς ρεύμα. Σημειωθήκαν 1.500 πτώσεις κλαδιών στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

Στα αξιοσημείωτα του πορίσματος η αναφορά πως «τα προσεχή έτη η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της σοβαρότητας των φυσικών καταστροφών ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων». Πριν δύο ημέρες, έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 15 Απριλίου ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ. Σωκράτης Φάμελλος, σε σχέση με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. «Το αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ» δείχνει διακόσιες χιλιάδες διακοπές μέχρι εβδομήντα δύο ώρες για χιλιάδες νοικοκυριά. Δείχνει ότι δεν προετοιμαστήκατε, παρότι και η ΓΕΝΟΠ και η ΕΤΕ-ΔΕΗ σας είχαν κάνει προτάσεις στη διοίκηση των φορέων να φέρουν τα συνεργεία και να ετοιμαστούν και δείχνει ότι είχατε 1.500 δέντρα σε καλώδια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής σας έλλειψης προετοιμασίας» ανέφερε ο κ. Φάμμελος. Με τον κ. Σκρέκα να απαντά πως ήδη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα υπογειοποίησης καλωδίων. «Πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ θα δώσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και πολλά περισσότερα βέβαια μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ που έρχεται».